RESEPI BEGEDIL DAGING BERGER
resepi: Zack
c n p : Izah
kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
16-18 biji kecil atau bergantung pada saiz
Bahan:
2 biji kentang saiz sederhana besar
Sedikit garam
1 keping daging burger
Daun sup/daun bawang dicincang- optional
1/sb - 1sb tepung jagung
1 biji telur, dipukul sedikit + secubit garam
Minyak untuk menggoreng
Cara:
1. Basuh dan buang kulit kentang.
2. Rebus kentang dalam air bergaram sampai tenggelam hingga empuk.
3. Menggunakan garfu, lenyek-lenyekkan kentang hingga lumat (ketika kentang masih panas).
4. Bila kentang agak suam, masukkan daging burger (defrost dahulu) dan daun sup/daun bawang (jika guna) dan gaul sebati. Masukkan 1/2 sb tepung jagung dan gaul sebati. Adunan jangan terlalu kering atau terlalu basah, takut berderai atau hancur semasa goreng. Kalau nampak basah, tambah lagi 1/2sb tepung jagung.
4. Ambil segenggam adunan, kepal-kepalkan sedikit dan bulatkan dengan kedua-dua tapak tangan. Leperkan sedikit dan susun atas dulang/pinggan. Buat sampai adunan habis.
5. Simpan dalam peti sejuk dahulu sementara panaskan minyak dalam kuali (untuk mengelakkan begedil hancur).
6. Celup adunan begedil satu per satu ke dalam telur dan goreng dalam minyak yang sederhana panas. Jangan selalu diterbalikkan, cukup bila satu permukaan sudah nampak keperangan baru terbalikkan begedil untuk masak permukaan yang lagi satu.
7. Angkat dan toskan atas paper towel.
Anak2 semua suka, mula tu ingatkan diorang tak mkn huhu. mkn gitu je, mcm mkn kuih muih hehe
amani suka sangat
20 comments:
akak ambil resepi ye..nak simpan..kalau rajin masa cuti2 nanti boleh buat
Always fav Naz ni kak. buat makan cicah dgn sos cili jer kalau Naz dapat ni.
nanti nk try buat begedil lar,..rasanya daging kisar ada lam esbok :D
Lama betul tak buat begedil, sedap makan dgn soto nasi, teringat akak pd famili di semenanjung.
p/s: maaf lama tak menjengah.. tengah sibuk mempacking barang..
Best nmpk begedil tu kak..leh gak tmbh menu perabis daging beger kan..lebiuu!hehee
http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1
Post a Comment