Salam ceria buat semua. Kek coklat ni AYUNALISA yg buat untuk besday anak buahnya Athirah, tq ateh yg telah menyeposerkan kek buat kak yang. Kami potong2 kek ni kar CH 5.5.12 lagiii
Kek Coklat Lembap
by:http://ayunalisa.blogspot.com
copi from: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan -hasue guna cawan 200ml
3/4 cawan gula pasir*
1 cawan serbuk koko*
1 cawan susu sejat*
1 cawan susu pekat*
1 cawan minyak masak*
1/2 sudu teh serbuk nescafe*
1 sudu besar pati oren sunquick*
4 biji telur
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Cara2:
- Masukkan semua bahan bertanda * ke dalam periuk dan panaskan dengan api perlahan. Masak sehingga gula cair sepenuhnya,tidak perlu mendidih. *Panaskan oven pada suhu 180c ## klu nk kukus..jgn lupe pnaskan gk la pngukus tu
- Dalam bekas agak besar,pecahkan telur dan pukul sedikit sehingga agak kembang. Masukkan adunan ke dalam bekas berisi telur tadi dan gaul sebati(guna handwhisk atau senduk)
- Setelah itu ayakkan tepung,baking powder dan soda bikarbonat ke dalam adunan sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan menggunakan handwhisk.
- Gris loyang 9x9 dengan butter n lapikkan dengan baking paper. Tuangkan adunan(hasue tapis adunan ketika masukkan dalam loyang) ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak. --aku pn tapis gk n tutup loyang ngn aluminium foil..xnk kasi wap2 air tu jatuh ats kek je..
- Selamat mencuba
Coklat ganache:
Panaskan lebih kurang 180g coklat masakan cara double boiler,dah cair tambahkan 2 sudu besar whipping cream dan satu sudu besar butter..kacau rata menggunakan handwhisk.
Sejukkan sebentar dan tuangkan ke atas kek. Hias ikut kreativiti sendiri
kastard kurang cantik, comot je, tapi nak juga tayang. Sebenarnya ada cerita di sebalik kejadian ini. sebenarnya kelam kabut buat kerja. Lain kali tak boleh buat kerja dengan kelam kabut, semua benda nak buat tapi masa tak cukup,
Kek yang banyak sangat cacat celanya, tapi rasa tersangat sedap lemak manis berkrim. Dulu akk buat pun tak sehuduh yg ini
KEK KASTARD PANDAN - SWEET 4EVER@myresipi
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
- 1 biji kek span pandan / kek span keladi
- bahan (A)
- gula kastor -180gram
- air daun pandan - 500ML
- serbuk agar-agar segera - 15ML /1 sudu makan
- bahan (B)
- santan pekat - 400ML
- tepong hoen kwee hijau - 85gram
- pewarna hijau - 5ML/1 sudu teh
- secubit garam
- UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering
Cara-cara
- kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
- untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
- satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
- kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
- sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
- letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
- letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
- hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
- keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
- tepong super fine - 150 gram - AKK guna tepung ros
- gula kastor - 150 gram
- telor - 5 biji telor A
- ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
- air daun pandan - 80ML
- minyak / mentega cair -80ML - akk guna minyak
- pes pandan - 5ML/ 1sudu teh - akk tak letak
- serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
- sedikit pewarna hijau [x]
Cara-cara
- satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
- perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
- tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- 150 - 180darjah celcius sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu
- bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...(betul ker ayat ku...hihihihi)
- kek dimasak mengunakan api bawah dan atas
12 comments:
Akk suka sangat dengan kek ni, tak jemu mkn, rasa mcm mkn kuih n kek pun ada. rasanya yg lemak manis dan sejuk tu yg bestkan madihaa
Post a Comment