Menu sayur lagi hari ini, suka akk dengan sayur keladi yang lembik loktek mcm ni, ala2 hancur lebur gitu.
SAYUR KELADI
Resipi :embunrosaliza.blogspot.com
Bahan2
3 pokok keladi - dibersih dan disiat2 kulitnya,kemudian potong
4 cawan santan
4 ulas bawang merah* @ 1 labu bawabg besar
1 ulas bawang putih*
4 hirisan lengkuas*
1 inci kunyit*
1 kiub ikan bilis
garam secukup rasa
10 ekor udang
1 keping asam keping
Cara2
1. Rebus batang keladi dan isinya sehingga empuk, kemudian toskan airnya
2. Blender bahan2 bertanda * .
3. Masukkan santan kedalam periuk, dan semua bahan2 diatas. Masak sehingga mendidih.
4. Sesuaikan rasa.
p/s sayur keladi hendaklah betul2 lembut atau empuk, kalo tidak boleh menyebabkan kegatalan pada tekak selepas makan.
Sayur macam ni sedap dimakan bersama ikan goreng atau ikan pekasam..mmg bertambah2 lemak.
Tak sampai 15 minit dah siap n3 ini, tapi semakin hari semakin tak berapa nak aktif dah, banyak masuk angin keluar asap je.
11 comments:
lama betul tak makan sayur keladi, terakhir makan rasanya 3 tahun lepas... hu hu huuu kenapa ye... sebab susah sikit nak dapat bekalan batang keladi di sini, ada juga tapi takut gatallah pulak kalau tersalah beli.
pssstttt...kalau rajin nnti nak buat sndiri jugak...
Napa kat ruang mari bersembang tu xleh bukak lak..gara2 tenet lemau la kot ekk..
"The page you are looking for is temporarily unavailable.
Please try again later. " katanya.hehe
lama dah tak makan sbb kalau masak pun saya sorang je kot yg makan
kalau nak makan..beli kat kedai jelah kot
Post a Comment