RESEPI PUDING TRIFLE MUDAH DAN SEDAP
by : Lina pg
Kongsi Bersama : EmbunRosaliza
BAHAN A (Lapisan Kek)
- Swiss roll secukupnya
- Air dari jus koktel
CARA-CARA:
- Swiss roll dipotong setebal 1cm.Masukkan ke dasar mangkuk.Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk.Tekan2 sket supaya padat.
- Siram/renjiskan dengan air/jus koktel ke atas kek/swiss roll.Tujuan supaya lapisan kek agak moist.Ketepikan
BAHAN B (KASTAD)
- 1 cawan rata tepung kastad
- 1/2 cawan gula
- 1 tin susu cair
- 1 tin air (sukat guna tin susu cair)
- 1 tin buah2 koktel (asingkan buah dan jus)
CARA-CARA:
- Satukan semua bahan, kacau hingga kastad sebati dan gula hancur.Kemudian masak atas api yang kecil hingga pekat.Kastad akan kelihatan sedikit meletup2.Tutup api.
- Curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek (Bahan A)
- Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan2 sedikit supaya buah tidak terapung.Sejukkan sebentar.
BAHAN C (Kristal Jelly)- sy gn agar2 jer sbb lupa beli
- 10g serbuk agar-agar
- 1.2liter air
- 3/4 cawan gula
- 1-2 titis pewarna merah
CARA
- Satukan semua bahan,masak atas api hingga agar2 dan gula hancur.
- Curahkan ke atas adunan kastad.Curah perlahan menggunakan senduk/sudu.Mulai dari tepi supaya lapisan tidak bolos dan bercampur warna.Dengan kata lain buat dengan cermat hoket.Sejukkan sebentar.Pastu pindahkan ke dalam peti ais hingga puding keras.
Update:
Sekiranya menggunaka Kristal Jelly, cuma ikut arahan pada belakang kotak.
5 comments:
Pusing Trifle ni macam berhantu sket..bila dah buat, mesti dalam masa 2-3ari rasa nk buat lagi..
Post a Comment