IKAN CENCARU SUMBAT KELAPA
Resipi : Amie little kitchen
Kongsi bersama : embunrosaliza
Bahan-bahan:
1 ekor ikan cencaru (belah dari belakang)
1 helai daun kunyit muda (dimayang halus)
Bahan untuk ditumbuk:
2 biji bawang putih
2 biji bawang merah
3 biji cili padi
1 batang serai
sedikit halia
sedikit kunyit
segenggam kelapa parut (ditumbuk paling akhir tapi jangan lumat)
garam & perasa (jika suka)
gula
1/4 sudu pati asam jawa
beberapa butir lada putih
Cara:
1. Toskan ikan cencaru sehingga kering.
2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam perut ikan.
3. Panggang menggunakan api sederhana selama 20 minit.
Saya gunakan kuali untuk memanggang dan tidak perlu sediakan bara api. Mudah bukan.... cubalah... resepi ini sangat lazat di samping berkhasiat dan menyihatkan....
Sangat sedap aroma daun kunyit , daun pandan guna buat ikat ikan saje suka2,best je bau
3 comments:
cukup ke sekoq jer tuh..kang berebut lak hihi..
Amboi kemain lagi selimut ikan nan sekoq tuh..balut ngan daun kunyit ke?
Menu ni selalu mendapat sambutan time bulan posa...chek selalu gak wat
Post a Comment