Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, May 31, 2013

SWEET AND SOUR SOS CHICKEN CHOP DAN COSLOW

Seperti yg di janjikan ( sebenarnya janji dgn diri sendiri saje heheh )  akk nak kongsikan pula resipi sweet and sour chicken chop pulak, jom semak resipi . Terima kasih buat Azian yg berkongsi resipi ini






SWEET SOUR CHICKEN CHOP
Resipi : Azian Collections
Kongsi Bersama : embunrosaliza

 BAHAN-BAHAN
 Bonless chicken - rosaliza guna 8 keping ayam
 seasoning
 lada sulah
Rosaliza guna bahan perapana DISINI
 putih telur Rosaliza guna 1 biji telor
 bread crumb -Rosaliza guna tepung gandum + sedikit tepung beras + ajishio ( KES TAK CUKUP TEPUNG GORENG ADABI)
 1 biji bawang besar
 2 Ulas bawang putih
 2 Ulas bawang merah
 1 Tin baked bean
 3 Sudu besar sos cili
 3 Sudu besar sos tomato
 1 cawan air - rosaliza guna stok ayam
 1 Sudu sos tiram
 lada sulah
1/2 kiub ayam - rosaliza tambah

 CARA MENYEDIAKAN:-
 1. Perap ayam dengan seasoning dan lada sulah sebentar.Celup di dalam putih telur dan salut dengan bread crumb.
 2. Goreng di dalam minyak penuh hingga kekuningan, angkat dan toskan.
 3. Hiris kasar bawang besar.
 4. Hiris nipis bawang merah dan bawang putih.
 5. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
 6. Masukkan bawang besar dan masak sebentar.
 7. Masukkan sos tiram, sos cili dan tomato sos. Gaul rata dan masukkan pula air.
 8. Apabila mendidih masukkan baked bean dan sedikit lada sulah.
 9. Masak hingga kuah pekat sedikit.
 10. Hidangkan bersama fries.


 * Tidak perlu tambah garam kerana baked bean telah cukup rasa masin nya.

Coslow ni sangat sedap, sampai terlupa nak snap coslow sowang2,memang best bila di tambah susu dlm coslow ni. Tq Mas berkongsi resipi


Sangat sedap sos sweet n sour ni

COSLOW
Resipi : Mass80 @Myresipi
Kongsi bersama : embunrosaliza

Bahan-bahan ( untuk 4 orang )

  • 2 cawan kobis bulat mentah yang dipotong halus2
  • 1 cawan carrot yang dipotong halus2
  • 1/2 cawan mayonis - @ ikut masing2 nak banyak atau sikit pun boleh
  • 5 sudu besar susu segar
  • sedikit garam - Rosaliza tak bubuh garam

Cara-cara

  1. Potong halus2 kobis bulat dan carrot, basuh dan tos kan.
  2. Campurkan dengan mayonis, susu segar dan sedikit garam.
  3. Gaul sebati dan simpan dalam peti ais dalam 1-2 jam, kemudian boleh dimakan.

10 comments:

salam
sedapnye..
 
Wah..mcam2 flavour..black pepper n masam manis..rajinnya wat chicken chop hehe..
Mana lagi terangkat black pepper n masam manis?
 
huhuuu bestnya chicken chop..rajin tul akak..nnt nk try gak laa chicken chop sweet sour nih..slalu mkn yg black paper jer
 
sedapnya!!
 
patot la tekak rasa macm nk mkn western..rupanya kt sini be western..sedap tu..

western adik..beger je td...hahah
 
Assallamualaikum kak Liza..

Nadz tak pernah mkn chix chop yg kuahnya sweet sour. Selalu jumpa yg black papper dan mushroom jer.. Ni pun nampak menarik. Sedapnya makan time panas2 chix chop tu.. Garing2 lagi masa tu. Ermmm tp coslow tu buat masa ni Nadz tak lwh makan lah kak.. Angin jer jadi dlm perut ni. Mmg alah skrg ni dgn mknn yg berangin..
 
Nnpk sedap jer tuu...dh lama x mkn mcm ni..
 
Salam Rosa...rajinnya,sedap lak tuh!!
 
sedapnya.......perut berdendang pulak bila tengok menu akak tu..aduhaiii...
 
nampak menyelerakan
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...