Lempeng Pekak
Resepi : Mat Gebu
Copy N Paste : Madihaa
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum3 cawan air (kurang lebih)
3/4 camca teh baking powder
1 biji telur, kacau sedikit
Garam secukup rasa
Pencicah kegemaran anda (sambal tumis, kuah kari atau apa saja yang sesuai)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalam satu bekas, masukkan tepung, baking powder dan telur, tuang sedikit air dan kacau rata, tuang air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga menjadi adunan yang tidak terlalu pekat atau cair. Tambah garam secukup rasa, kacau rata dan rehatkan sekejap (anda juga boleh kisar dalam blender).
- Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Tuang adunan tadi (banyak mana bergantung pada saiz pan yang anda guna). Masak hingga permukaan lempeng pucat. Renjis2kan sedikit minyak makan dan terbalikkan. Masak hingga kuning keemasan, angkat dan buat kaedah sama untuk baki adunan.
- Hidangkan bersama pencicih kegemaran anda. Sesuai untuk sarapan pagi atau pun minum petang. Selamat mencuba!!.
Kat rumah ni suka makan lempeng dgn susu je atau pun gula + susu
7 comments:
Post a Comment