Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, May 22, 2018

Puding Sagu Gula Melaka Sedap

Assalamualikum dan selamat malam. Pencuci mulut iftar ke 5...alhamdulillah nyaman masuk ank tekak dgn rasa yg manis lemak berkrimm. Selalu duk tgk Linapg buat sagu gula melaka tp pg rumah dia x boleh nk CnP resipi dia pula...





Puding Sagu Gula Melaka
Kongsi Bersama : embunrosaliza

Sagu:
1 cawan biji sagu (warna putih)
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran

Cara-Cara:
1. Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian toskan.
2. Didihkan air bersama daun pandan. Setelah mendidih, masukkan biji sagu dan masak sehingga sagu bertukar jernih. Tutup api dan biarkan seketika.
3. Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir untuk buang kanji. Titiskan warna kegemaran dan kacau menggunakan garfu.
4. Tuangkan ke dalam acuan yang disukai. Masukkan dalam peti sejuk untuk disejukkan

Sirap Gula Melaka
3 keping Nissan @ 1 ketul besar Gula Melaka
3 sudu Gula
Daun pandan.. simpul
2 Cawan Air

Cara2
Masak sehingga agak pekat

1 tin susu cair.

Cara utk makan...sagu, sirap gula melaka dan susu cair...mkn sejuk2

2 comments:

sedap ni... kt pv semua suka mkn
 
Kat rumah ni ai suka la... aqil pun mkn juga . Yang lain mls nk merasa pun.. kalo dh mkn rasa ok je.. tp kalo buat bubur sagu mcm sagupa tu suka pula bdk2 ni
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...