Puding Sagu Gula Melaka
Kongsi Bersama : embunrosaliza
Sagu:
1 cawan biji sagu (warna putih)
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran
Cara-Cara:
1. Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian toskan.
2. Didihkan air bersama daun pandan. Setelah mendidih, masukkan biji sagu dan masak sehingga sagu bertukar jernih. Tutup api dan biarkan seketika.
3. Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir untuk buang kanji. Titiskan warna kegemaran dan kacau menggunakan garfu.
4. Tuangkan ke dalam acuan yang disukai. Masukkan dalam peti sejuk untuk disejukkan
4. Tuangkan ke dalam acuan yang disukai. Masukkan dalam peti sejuk untuk disejukkan
Sirap Gula Melaka
3 keping Nissan @ 1 ketul besar Gula Melaka
3 sudu Gula
Daun pandan.. simpul
2 Cawan Air
Cara2
Masak sehingga agak pekat
1 tin susu cair.
Cara utk makan...sagu, sirap gula melaka dan susu cair...mkn sejuk2
2 comments:
Post a Comment