Resipi hasil teropong dari dapur Maz Ilhamdapur yg berada di Bahrain sana
Somtam
CnP: Maz IlhamDapur
Kongsibersama : rosaliza/syazaliza
Bahan-bahan
- 1 mangkuk betik muda yang disagat panjang
- 1 biji limau nipis - amik jusnya
- 1 biji tomato
- 2 biji cili padi
- 2 ulas bawang putih
- 1/4 cawan nisan putih (gula kabung thai) @ secukupnya
- kicap ikan secukup rasa (fish sauce) & secubit serbuk perasa jika suka
- kangkung dan kacang panjang
- sedikit kacang tanah yang digoreng
- sedikit udang kering thai (warna oren tu)
ni ler rupe gula kabung thai atau nisan putih
1. Dalam lesung masukkan nisan somtam, gesek-gesek biar hancur/lembut. Kemudian masukkan cili padi dan bawang putih. Tumbuk sikit sekadar nak pecahkan bawang dan cili.
2. Masukkan tomato, gesek lembut je, masukkan kicap ikan secukupnya dan jus limau. Sebatikan dan rasa apa yang kurang, biar ada rasa manis, masin yang seimbang dan sedikit rasa masam.
3. Dalam mangkuk satukan betik, udang kering, kacang tanah dan sos tadi. Gaul sebati.
4. Sedia untuk dihidang bersama kangkung atau kacang panjang.
0 comments:
Post a Comment