Terlebih rajin ptg ni
Siap masak amik gambar terus. Tunggu masa buka harus lupa.
SOLOK LADA
by: rosaliza @syaza liza
Bahan - Bahan
1 cawan kelapa - digoreng hingga kekuningan
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 batang serai - dihiris nipis
10 biji lada hitam @ aji shio
1 biji telor
Sedikit garam n nisan/gula melaka dan serbuk secukup rasa
2 ekor ikan kembung @ apa2 ikan - direbus ngan sedikit garam, dan ambil isinya.
1 cawan santan sederhana pekat
*********************************************
CARA - CARA
1. Tumbuk lada hitam,serai,halia ,bawang,dan nisan, kemudian masukkan ikan, tumbuk seketika hingga bergaul mersa. Masukkan garam.
2. Keluarkan bahan2 tumbuk tadi dan masukkan kedalam mangkuk besar. Selepas itu masukkan kelapa yang telah di goreng tadi kedalam bekas( kalo rajin kelapa ni di tumbuk sedikit untuk menghaluskannya ). Gaul mesrakan bahan2 tersebut.
3. Pecahkan sebiji telor dan gaul rata. Kemudian bolehlah disumbatkan kedalam lada tadi. Buatlah sehingga habis
4. Susunkan didalam periuk, kemudian masukkan secawan santan. Tutup periuk dan masaklah dengan api yang perlahan sehingga kering. ( dalam 10 minit ).
2 comments:
Post a Comment