Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, November 4, 2019

ShellOut Sedap

Assalamualikum buat semua  baru2 ni masa famili day famili my abe, ada termasuk menu shell out, saya ni x pernah pula masak shell out sdiri, tp mkn selalu juga la.. boleh la rasa mcm mana shell out ni, ala2 kam heong.

Alhamdulillah tumisan atau kuah menjadi dan menepati citarasa semua... risau juga takut x sedap malu la ai.

Kuah siap2 masak awal2 kat rumah lps tu frozen kan.. sampai Ganu hanya tambah aor rebusan udang dan ketam je.

Ada juga hikmah masak terus kat rumah, sbb homestay yg kami sewa tu kurang lengkap keperluan dapur, byk yg x ada.

Lagi pun kuah shell out byk nk guna bahan2. Serata pasar nelayan kami cari seafood semua x jual yg ada hanya ikan. Jadi mlm pertama kami bakar ayam, pun yg di perap awal2 di rumah, kemudian beku ka  aje.

Keesokan hari pagi2 lagi keluar mencari seafood kat pasar nelayan, rupa2nya pagi dia org x  buka lagi. Hasil dr google dan tanya org maka sampai la kami ke Pasar Chabang 3, mcm2 ada, cuma lala dan kerang org tu buka pukul 9, kami x tunggu guna mana yg ada je utk shell out.






RESEPI KUAH SHELL OUT / SHELLOUT SEDAP
senang dan sedap ! insyaAllah
Sumber : FB senangnya Masak
Di cuba dan Olah : rosaliza@syazaliza
SUMBER : DISINI


Bahan A (kisar)

Segenggam cili kering - blend
1 sudu besar serbuk kari Ikan
1 labu bawang besar
5ulas bawang putih
Udang kering - rosaliza tambah
Sedikit Belacan - rosaliza tambah
Lada hitam - 1 sudu teh rosaliza tambah

Bahan B (hiris nipis)

1 Labu bawang besar
5 Ulas bawnag putih
5 Helai daun kari - 10 tangkai
5-10 biji cili padi (ketuk)
2 batang serai .

bahan lain
Sos tiram 3 sudu
Sos ikan 3 sudu
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh air limau - lupa nk letak
gula
garam
Sos lada hitam - rosaliza tambah
Serbuk secukup rasa - rosaliza tambah

cara2
1) Tumis bahan B dngan minyak dan planta (mix tau bgi sedap) . lepas tu masuukkn bahan A . masak smpai garing .

2) Dah garing masukkn bahan lain . perasakan bagi sedap . tak payah letak air sbb nnti seafood akan keluarkan air .

* dah siap masukkn seafood . lepas tu asingkan seafood tu . tggalkan kuah dan pekatkan kuah dengan tepung jagung sikit  ( rosaliza x letak tepung jagung )

* lepas tabur shell out atas plastik baru tuang lebihan kuah atas tu . mmg sodappp oii !

* *seafood tu nak sedap please kukus tau ! supaya manis x hilang .
** brokoli , jagung , carrot rebus dulu ya dgn minyak bagi warna cantikk huhuhu

kredit resepi ini kepada ‎Myra Suhaimi‎ via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

nak lagi resepi ? jom like senangnya masak.

Rosaliza celur sekejap dlm air mendidih .
Sayur celur tambahkan sedikit garam.

Resepi ni secukup rasa, sedap.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...