Assalamualikum dan selamat petang hari ni puasa ke 6. Menu hari ni ayam percik, daging dab hati goreng kicap, sambal pauh, singgang limpa, kuih lepat pisang, masih atas dapur lg. X sabar nk letak resipi,. TQ Linapg resipi lepat pisang sempoi ni, aduk2 mcm buat cekodok je, gerenti jadi
Siap bungkus, mcm cantik mcm comel pula, selalunya ke laut bab2 bungkus membungkus ni.
RESEPI LEPAT PISANG
Di Cuba : embunrosaliza
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
https://www.youtube.com/watch?v=pea3DZ12UE0
Bahan-Bahan
10-12 biji pisang awak masak ranum
1/2 cawan gandum
2 sudu besar gula (boleh kurang/tambah)
Secubit garam
Daun pisang
Cara-Cara
- Lenyek pisang (tak perlu terlalu halus) Masukkan gula dan garam Gaul sebati. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.Gaul rata
- Letakkan sedikit adunan ke atas daun pisang.Kemudian lipat Buat hingga habis
- Panaskan pengukus, pastikan air mendidih terlebih dahulu.Kukus hingga masak 15-20min.
- Biarkan kuih sejuk sedikit terlebih dahulu sebelum dihidang.
- Video tutorial, sila klik link ke utube LiNa Pg
Note:
Daun pisang mesti dilayur atas api supaya tidak mudah patah.
LiNa Pg guna daun pisang frozen tak perlu layur (Beli masa buat tepung bungkus..mak aih lama tu hahaa...Alhamdulillah masih kekal hijau.
2 comments:
Post a Comment