Assalamualikum , hari ini ramadhan ke 24. Puding ini buat semlm. Buat guna loyang 6 inci je kali ini..saje buat puding utk di bawa ke kedai. Semlm kali berbuka kat kedai. Teringin nk mkn nasi kandaq.
PUDING KARAMEL
Loyang 6 inci
Resipi : embunrosaliza
Bahan-bahan diperlukan:
- Bahan Untuk Puding:
- 4 biji telur ayam AA-
- 1/2 Cawan Susu Pekat manis
- 1 Cawan Air ATAU 1 Cawan Susu Cair ( pilih salah satu ya, )
- 1/2 sudu kecil esen vanilla
- Bahan Untuk Karamel:
- 3 sudu besar gula pasir
Cara menyediakan dan memasak:
- Sediakan Karamel terlebih dahulu. Panaskan gula di dalam loyang sehingga jadi warna perang. Ketepikan ( angkat dr dapur, kalau x gula hangit nanti )
- Pecahkan telur kedalam mangkuk (cuci dulu telur tu). Masukkan susu/krimer pekat manis, Air dan esen vanilla bersama telur tadi.
- Kacau rata bahan bahan tadi. (Jangan dipukul nanti kembang pulak).
- Dah rata, Tapis dan tuang ke dalam bekas yang telah dituang karamel tadi. Kukus selama 30 minit.
- Dah masak sejukkan dan bolehlah diterbalikkan ke atas pinggan hidangan.Selamat mencuba.
Simple sangat resipinya. Kalau utk loyang 10 inci pun boleh juga, cuma tambah telor jd 10 biji dan setin susu pekat manis dan setin air.
0 comments:
Post a Comment