Tuesday, January 5, 2010

BELANGKAS

Salam semua......semoga sihat dan ceria sentiasa.....ada perumpamaan mengatakan seperti belangkas yang membawa maksud : ~ dua orang yang terlalu rapat perhubungannya dan tidak boleh dipisahkan. Begitulah dengan sifat belangkas ini dan entri aku kali ini. Suka sangat dapat tengok rupa paras yang sebenar belangkas ni.  Inilah rupa paras belangkas..Tidak ku sangka sama sekali begitu buruk rupa parasnya......ingatkan comel lote n cun melecun. Sejujurnya ini lah pertama kali aku tengok si belangkas ni, ada rupa  raksaksa dalam otomen juga heheheh, jom kita pakat tengok, dan kalau nak tengok yang real  banyak terdapat,  dan orang jual di Pantai Remis Kuala Selangor tu. Penjual tu kata orang makan...ntah la aku pun tak pasti..tgk pun ngeri je. jom layan gambar si belangkas ni : ~




tgk ekornya panjand ada rupa ikan pari sikit

Agak2nya...macam mana rasa belangkas ni...ada sapa2 yang pernah makan tak, boleh la kongsi mcm mana rasanya

16 comments:

salam kak..kalo kat kampung selalu gak tgk org jual belangkas ni..kat sini pun selalu nampak...tapi org nonmuslim jek selalu beli. kadang2 tu nengok yg dijual tu pun belangkas tu ngan bercantum gitu.xnak dipisahkan agaknya.hehee...kulitnya elok simpan tu kak.wat perisai masa memasak ke.ekeke...ekornya lak leh wat senjata.. ;)
 
Sbnrnya tdapat pcanggahan pdpt ttg hukum mkn belangkas ni. Ada yg mgatakan haram dan ada yg kata boleh mkn. Hukum mkn belangkas yg sbnrnya adalah harus.
 
Salam kak..

tak pernah tau pula ada percanggahan pendapat pasal hukum makan ni..Emmm, kalau hukumnya harusss..means kalau masih rasa was was tak boleh makan lah yaaa...?
 
first time tengok rupa belangkas...kesian kat aku...belangkas pun tak kenai...huhuhu
 
salam sue...kiranya mkn org bukan islam la yg femes ngan belangkas ni. ada juga la kat sarawak ya...
 
salam adry...nasib baik ada pakar rujukan kan sini..hehehe tq ya. ya lah kalo nak kira sbb dia hidup dua alam kan..harus la....tak mkn pun tak apa
 
salam sue @ nenie, a,a kalo tak mengidam kira tak payah mkn la..lg pun rasa mcm tak lalu je tgk rupa dia gitu
 
salam c-da, akak pun first time tgk belangkas ni...kira tak pelik la kalo tak pernah tgk tu...maklum la duk jauh dari laut heheheh
 
Salam kak,
Suke tengok belangkas nih. Tapi, tak berani nak makan. huhu
 
Salam,
Macam aku yg anak jati nelayan ni.. mmg kenal dah belangkas ni dari kecil... orang tua2 kami makan tanpa was-was, so memang biasa jg la makan belangkas ni... rasanya lebih kurang ketam juga...
 
salam indah....a,a kan berbentuk unik gitu..aklo akk tak reti nak msk apa hehheeh
 
salam kulanz....ooo sedap jugak la kalo mcm ketam tu...hehehe maaf lah ya akak kurang arif tentang hidupan laut gini...sebab tu best ngan kawan2 dialam maya ini...tq ya kulanz
 
hehe, memang sedap tu.. klu di restoran seafood mahal harga belangkas ni, sbb skrg mmg susah nak dapat...
memang betul kak rosaliza, lagi bnyk kita blogwalking, lagi bnyk yg boleh kita kongsi.. :)
 
Kat blh. dpt blangkas. kat kl o area selangor
 
Kat blh. dpt blangkas. kat kl o area selangor
 
Kat blh. dpt blangkas. kat kl o area selangor
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...