Thursday, January 21, 2010

HOMEMADE FISH BALL

Salam semua....tercetusnya idea nak biat bebola ikan ini dah lama....hari tuuuu ( lupa bila) pg jepun jalan2 umah hana..tgk fish ball buatan sendiri, pas tu umah nOOrsha pun ada juga. Hari ini sampailah hajat hati aku membuatnya...memandangkan ada banyak ikan yang minggu lepas dok menyemak kat peti ais ..jadi lah bebola ikan ni....sedap bangat. Rasa macam keropok lekor/kopok losong pun ada. Apa taknya isi ikan dan sedikit tepung ubi je, pas tu garam sikit dan lada sulah....masuk dlm FP...pasbulatkan..dan rebus sekejap.:~


ini lah hasil fish ball ku..guna 4 ekor ikan sardin ( selayang )

pas ni nak buat sayur air....heheheh ala mcm sup sayur laaa

6 comments:

menarik ni...mesti nk cuba gak
 
kena cuba ni.. kalau kat Pahang dulu bebola macam ni orang buat masak mi calong...
 
Nmpk sdp je bebola ikan tu tp apasal ikan selayang tu kata ikan sardin? Ikan sardin tu ikan sardin la, ikan selayang tu ikan selayang. Lain2 jenis tu..hehe.. Kat sini byk org juai ikan sardin segar kat market kalo tiba musim dia.
 
salam c-da...bagi mengelakkan pembaziran..boleh la cuba heheh
 
salam nida...akk pernah dengar mee calong ni..tp tak pernah makan... sedap ek nida
 
salam adry...tah la org bandar panggil gitu..kalo akk tetap panggil ikn selayang. ikan sardin ni mcm rupa ikn tengiri sikit kan..sedap tu..tahun ni dpt kut akk pg langkawi
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...