Nasi awal2 dah masak, tapi lauknya belum siap lagi, kat umah akk ni kalo makan nasi pesen gini selalunya ngan kari ayam je lah. Buat masa ni pun kari ayam tak siap lagi. Lagi pun kalo hari jumaat biasanya kami lunch selepas my abe n anak2 balik solat jumaat.
Akk masak nasi ni guna beras siam je..elok je jadinya, guna sukatan yang sama. Minta izin ya Makyong n Myresepi akk nak c n p resepinya, untuk rujukan masa hadapan.
BAHAN2NYA
- 4 cawan beras basmati ( akk guna beras siam je )
- 5 cawan air
- 2 kiub ayam
- 2 helai daun pandan
- pewarna merah, kuning dan hijau
- [bahan tumis]
- 1/2 inci halia
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar minyak sapi
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- [bahan hias]
- bawang goreng
- kismis
Cara-cara
- Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
- Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
- Masukkan beras dan gaul rata.
- Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
- Masaklah nasi sehingga masak
- Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
- Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka
17 comments:
Nasi saja ka? Mana lauknya? Kesian kat lauk tu tak dpt msuk blog..huhu..
x nk jemput datang rumah ker ... lalalala
lapar la pulak rasanya.. =)
Post a Comment