Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Friday, September 30, 2011

APAM COMEL

Assalamualaikum buat semua, dah lama org dok tayang apam, mcm versi ada yang polkadot dan ada yang dot..dot... Mengikut firasat akk heheh, rasa2nya semua resipi tu berasal dari resipi APAM COMEL @ MYRESIPI @ LILYDVALLEY, tgk pada resipi sama je semua sukatan, cuma ubah inti je. Terima kasih pada penyumbang resipi ini, memang sedap apam ni. Akk tak letak pun inti. Kalo nak tengok pada laporan masakan boleh lah klik2 di SINI, dari 2007 lagi resipi ni






APAM COMEL
Resipi Asal : Lilydvalley @ myresipi
kongsi bersama : embunrosaliza

Bahan-bahan ( 15-20 biji )


3 biji telur-dari peti sejuk
275 gm tepung gandum/tpg kek - 21/2 cawan
220 gm gula halus- 200gm
150gm susu segar/UHT - susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Inti Kelapa: - tak boh inti
==kelapa parut
==gula merah
==1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
==2 helai daun pandan-pintal
Cara-cara


1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
2. Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
3. bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
4. masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
5. Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.


6. masukkan inti kelapa
7. Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
8. Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.


Utk Inti Kelapa:
==Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.
==Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.
Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
Notes2: Ini acuan yg biasa i guna. acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.


gebus gebass apam ni, sedap

18 comments:

memang comel2 apam2 ni...tak pernah buat lagi resepi yg pesen2 gini...kene try jugak nanti...
 
Assalamualaikum akak..
memang betul kata nani tu.. comel sungguh apam2 tu akak... sedapnya nie.. dah lama x makan...
 
@nuwairani ismail

Kejadiannya mmg comel tapi akknya versi gedabak, mula2 ada gak akk buat dlm bekas kecil lupa nak letak dlm acuan leper kejadiannya heheh.
 
@Diana @ Melley Mey
Waalaikummussalam Diana...akknya tu bekas besar maka tak comey manalah kejadiannya, rasa mmg sedap
 
kak..gebu tak apam ni? rasanya cemana? x padat? takut anak2 takmo mkn lak..kang kita suka buat sbb cun kan..
 
@Anna Qawina
Assalam Anna, apam ni mmg gebu dan sedap, tapi anak2 akk pun kurang juga mkn setakat amik hati mama dia je,ada juga yg akk letak jem stoberi, tapi komenya lagi sedap yg tak ada inti heheh
 
As salam, K Rosa...
memang betul tu, dah macam2 versi ader apam ni...nurul pun pernah juga buat... gebus sungguh apam yang K Rosa buat tu... comey2... :)
 
kakrosa..saya pun kalau nak buat...saya nak buat versi gedabak jugak...kekkeke....dah lama salin resepi tapi tak pernah buat lagi...huhuhu
 
Salam Kak Rosa..alo lo lo..tomeinya apam nii..hehee..yana mmg feberet apam..suka nak membuatnya..yg ni pun bleh msk list dulu..

* Kak, nnt singgah umah yana amek award yee :=)
 
memang comel2 belaka....rasa sayang nak masukkan dalam mulut!
 
comelnya...mntak 4 ketol..
 
nmpk lembut je... mst sdp..
kaler biru pn ada gk.hehe
 
assalam kak rosa, ni apam comel inti kelapa myR ke?prnh try apam ni, tp anak2 kureng gemar+ada siket bau ke'telur'an plak..sudahnya mama,abah n acik jer yg ngap..budak2 mkn amek ati mama jerr
 
assalam rosaliza..apam comel tu ada inti ke..dah jadi macam kuih pau pulak kan..ada inti kelapa..
 
rajin akak mengapam..meh tiup sini byk2 kerajinan akak tuu..hehehe..
dah lama mengapam..maklom laa kat umah ni krg sikit apam2 ni kn..bak seketui kak..pepagi bute nih lapo lak
 
salam k.liza...comeynya apam dia...saya buat apam gak pagi ni tapi FAILED!!!merekah elok tapi tak naik.huhu!!!!gamaknya terlebih peram...resepi suruh peram 3jam tapi saya g peram semalaman....hahaha!!!next time nak try lagi ni
 
@Nurul
Assalam nurul, tu la masing2 kreatif buat mcm2 pesen, mmg gebu apam ni, tapi umah akk ni kalo apam ank2 tak suka, tapi mkn juga sikit
 
assalamm..tringin gk nk try wt... tp xtau bla la nk mnjadi wtnye....
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...