Saturday, January 7, 2012

IKAN SIAKAP KUKUS SIMPLE

Selamat pagi sabtu buat semua, rajin pagi2 sabtu pun nak mengn3, pulak tu tayang menu lunch bukan bf hehhe, siakap kukus ni dah lama buat, ari tu mlm2 hari nak mengukus, serai pun tak ada, main campak je apa yang ada, nasib baikk rasanya menten sedap.


SIAKAP KUKUS SIMPLE
Resipi : embunrosaliza


Bahan2
Seekor ikan siakap 500gm
1 labu bawang besar - potong bulat
3 ulas bawang putih - di hiris
2 inci halia- di mayang halus
1 tangkai cili merah - di potong
3 tangkai cili padi - di ketuk
sedikit sos tiram
sedikit sos ikan - nampla
secubit garam
jus limau nipis - sebiji
serai - akk tak letak
1/2 cawan air
sedikit daun ketumbar


Cara2
Bersihkan ikan dan perap dengan bahan2 di atas seketika. Panaskan pengukus, bila air mendidih bolehlah dikukus sehingga masak, lebih kurang 20 minit, sedap di makan panas2,



18 comments:

waa,
mmg sedap kalau dikukus..sihat ajer.kat umah kalau buat camgini kejap ajer licinnn
 
salam Rosa..dah lama xbeli ikan siak ap kat umah nie tp klu mkn2 kat luar selalu lar order :D
Mkn panas2 mmg sedap nie..sekor pon xcukup..
 
rumah nipun suka kalo buat gini..huih..mintak lauk skit kak..
 
sedap ikan kukus/stim ni..menu sihat sgt bagus utk kesihatan hehehe..
 
Hem...ini memang menyelerakan
 
selalunya ns memang suka buat masak kukus ni bila ada ikan siakap..buat juga sambal goreng untuk tambah kick....huh! kecur air liur..
 
Sedapnya kalau dimakan dengan nasi yang masih panas...

p/s: terliur ler pulok :)
 
owhh sedapnyer.. hirup kuah panas2 .. best :)
 
salam Kak Rosa..suka sgt siakap kukus cani..dh lama xbt..bestnyaa ^_^
 
sedapnya kak ikan kukus..lama betul saya tak masak ikan kukus...letak cendawan sekali pun best ni..hehehhe
 
alahai kak..petang baru berkesempatan nk datang..patutlah tadi pagi bau semerbak je
 
sedapnya siakap kukus....mmng peberet ni....
 
menu yang menyihatkan! sedappun iye...
 
memang masakan yang sehat...xde minyak...sedap plak tu...
 
budak2 suka x ikan masak mcm ni?
 
memang sedap kalau ikan siakap dikukus...terasa nyaman je makan isinya yang lembut..
 
resepi menarik... kena cuba ni...
 
Assalamualaikum Rosliza
Selamat Tahun baru 2012

*Berseleranya Kak Lin mengadap ikan siakap ni...mesti sedap Kak Lin suka siakap kukus...
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...