Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Monday, December 1, 2014

MASAK LEMAK SIPUT @ GULAI SIPUT DAN PETUA MEMBERSIHKAN SIPUT


Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua rakan di alam maya dan rakan di alam nyata. Dah pun masuk bulan Disember , bulan terakhir di tahun 2014 ini. Sekejap je masa berlalu.

N3 ni dh lama di karang, tapi sibuk memanjang je, tambahan pula cuti2 sekolah mcm ni, banyak mulut yg nak makan, anak2 semua ada kat rumah, kerja rumah pun bertambah. Ok berkisahkan siput sedut pulak ya, memang dah lama betul tak masak siput sedut, rasa mcm dah lebih dari setahun. Makan tu ada lah, bila ke kedai nasi campur pasti yg di cari dulu gulai siput, ntah kenapa suka sangat makan siput ni, terikut2 pada anak2 semua, yg tak makan isi makan kuah sahaj. Amani oun pandai makan siput ni, bukan setakat kuah , isi pun dia makan juga, lucu pulak tgk, mkanan org tua dia pun minat juga heheh.

Selalu masa puasa senang nak makan siput ni, kalo balaik kampung menu yg wajib makan  siput sedut gulai, selalunya bonda pun beli kat pasar ramadhan je, tak pernah masak sendiri pun. Dekat kelantan banyak jenis dan rasa, ada yg suka letak daun kesum, daun kaduk, dan daun kunyit. Apa2 pun semua saya suka saya suka.

Semalam 28.10.14 pergi ke pasar selayang, nampak lah siput ni, selalu pun nampak juga cuma malas nak potong montot dia, malam tadi rajin lah juga capai satu plastik siput , timbang lebih kurang 1 kg, harga makin hari makin naik, rasa mula2 kenal siput ni dulu dlm RM 5 se kg, sekarang harga RM 8.99 per kg itu pun bercampur lumpur. Tapi tak apalah kalo beli yg dah siap masak rm 4 semangkuk comel.

Lepas je anak2 pg sekoah teruskan projek potong montot siput, kalo lambat2 takut terbengkalai je. Alhamdulillah kul 8.30 pagi dah siap masak dah. Saya hanya menggunakan cili merah, takut anak2 pedas. Sebabnya kalo pedas2 bila tersedak kuah masa sedut tu memang perit la tekak, bukan setakat anak2 je boleh tersedak masa sedut tu, mamanya sekali pun boleh tersedak juga hehehe.  Best pulak mengarang pagi2 ni


MASAK LEMAK SIPUT SEDUT @ GULAI SIPUT

Resepi: embunrosaliza.blogspot.com

Bahan - Bahan

  • 1 kg siput sedut hidup - bersihkan dan potong ekor @ montotnya
  • 4 cawan sederhana pekat @ 2 cwn santan pekat + 2 cawan air
  • 3 labu bawang besar saiz kecil *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 biji cili merah besar * @ cili kering @ cili api
  • 5 hiris lengkuas *
  • 5 hiris kunyit hidup *
  • 1 batang serai di ketuk
  • 1 helai daun kunyit - 
  • 1 keping asam keping
  • Garam secukup rasa
  • Pati ayam
  • Sedikit gula

Cara - Cara

  1. Blender bahan bertanda * 
  2. Masukkan santan dan semua bahan2 di atas kedalam periuk KECUALI Siput.
  3. Masak dengan api yg sederhana sehingga santan mendidih dan sentiasa kacau.
  4. Setelah santan mendidih baru masukkan siput,
  5. Kacau lagi sehingga mendidih sekali lagi
  6. Sesuaikan rasa, siap.
PETUA MEMBERSIHKAN SIPUT @ KERANG

1. Petua ini saya amalkan dari zaman kecil2 lagi, petua dari arwah nenek. Untuk membersihkan lumpur di badan siput senang sahaja, sama juga dengan kerang. 
Ambil  Daun Pisang sahaja, kemudian ramas2 dengan siput tadi. Ulang sehingga siput betul2 bersih dengan menggunakan daun pisang yg sama. Kemudian baru lah potong montot siput.

Apabila siap potong montot siput cuci berulang lagi agar serpihan siput tak ada, dan siput lagi bersih , kuah pun tak berpasir dgn kulit siput hancur.

2. Dengan menggunakan hampas kelapa, petua ni yg paling popular bila di google. Saya tak guna cara ini, tapi mengikut petua ni, siput hendaklah di gaul bersama hampas kelapa dan biar semalaman, kemudia baru di cuci.


Nota kaki :~ Mengikut kata MILku sayang sekiranya kuah belum mendidih kita dah masukkan siput, makanya siput susah nak keluarkan dari cengkerangnya. Dan saya pun tak pernah cuba masukkan sebelum kuah mendidih. Pastikan kuah mendidih dahulu baru di masukkan siput

Sekiranya kita makan rasa mcm siput berlendir2 maknanya siput tu dah mati sebelum kita potong montot dia lagi.

Friday, November 14, 2014

LIGA HOKI KPM - SIRKIT 4 KUANTAN - SSTMI

Liga hoki KPM sirkit 4 berlangsung di Kuantan pada 26 - 28 September 2014 : ~











Bye bye, habis game terus balik Johor, sirkit ke 5 berlangsung di KL, jumpa lagi di Open Kuantan lepas raya haji

Tuesday, November 11, 2014

PAJERI NENAS KUNING

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua. Lemaunya nak taip N3 lama berehat mcm ni lah jadinya. Pajeri nenas ni selalu makan masa kecil2 dulu, kat kelantan pajeri macam ni agak popular juga. Ada yg suka pajeri tanpa santan mcm ni dan ada juga yg menggunakan santan dan kerisik tu. Bagi saya dua2 pun ok, saya suka saya suka. Pajeri biasanya mcm acar untuk menghilangkan rasa muak pada nasi yg berperisa


PAJERI NENAS KUNING
Resipi : embunrosaliza.blogspot.com

1 biji nenas - kupas kulit dan potong kecil - di celur sekejap
3 ulas bawang merah - di mayang
2 ulas bawang putih - di mayang
Sedikit halia - di mayang
kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga
Garam
Gula - 1 sudu besar
Cuka - 1 ke 2 sudu besar
Sedikit serbuk Kunyit
Air

Cara - cara

  1. Tumis bawang merah, bawang putih, masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan serbuk kunyit.
  2. Masukkan air,cuka garam, dan gula
  3. Kemudian masukkan nenas
  4. Masak sehingga agak pekat sikit
  5. Sesuaikan rasa, masam dan manis. Siap

Friday, October 31, 2014

KERABU TAUGEH BERSAMA KERANG

Assalamualaikum buat semua dan salam sejahtera, sesekali makan kerabu memang best, Tapi kalo bab2 kerabu ni tak boleh lawan air tangan bonda yg membuatnya pasti lagi sedap. Jarang2 beli taugeh kat rumah ni, anak2 pun tak suka sangat makan taugeh ni,


KERABU TAUGEH BERSAMA KERANG
Resipi : Resipiummi
Kongsi  bersama : embunrosaliza.blogspot.com


2 cawan taugeh
5 batang kacang botor
1 biji bawang besar – boleh kurangkan
1 biji cili merah – boleh tambah
1/2 cawan udang kering -rosaliza guna isi ikan
1 cawan isi kerang rebus – boleh tambah
jus limau nipis secukupnya
sedikit belacan
kerisik secukupnya - kelapa goreng perang
Garam dan gula secukup rasa
** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas lagi . Anda boleh tambah atau kurang ikut pada selera masing-masing ya..
CARA PENYEDIAAN:
Bersihkan kacang botor dan dipotong nipis kemudian bersihkan taugeh dan dicelur dalam air panas selama 5 saat saja .rosaliza tak celur
Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu .Tumbuk udang kering dengan belacan dan cili merah sampai lumat , perah limau kasturi dan ambil jusnya.
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk yang sesuai dan digaul rata . Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera masing-masing
Sekejap rasanya dah pun penghujung bulan Oktober

Friday, October 24, 2014

HOKI ZON BANGSAR 7-11/4/14 - SKBB GIRLS N BOYS JUARA

Entry tertunda bukan siaran tertunda ya, kenangan atau dairi hoki skbb, lewat sangat n3 ni, tapi kena letak juga. Nak buat karangan pun tak ada idea dh. Tgk gambar je lah :~

Tahniah buat semua

 AQIL
 AmbOOOOi ADDA




Tahniah buat semua

Thursday, October 23, 2014

SSTMI - HOKI KPM SIRKIT 3 - KUALA LUMPUR

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua, sirkit 3 berlangsung di Kuala Lumpur dalam bulan Syawal, tarikh tak ingat. SSTMI games pukul 8 malam, maknanya tak ada gambar dlm kamera. Kalo snap pic pun mesti kelabu asap. Masa ni ramai pemain yg kena sakit mata.






Seterusnya Sirkit ke 4 akan berlansung di Kuantan Pahang

Wednesday, October 22, 2014

SSTMI - HOKI KPM SIRKIT 2 - MELAKA

Sirkit ke 2 berlangsung di Padang Hoki UTEM Melaka, tarikh lupa pulak. Kami datang pada hari ke 2 game, Gerak dari KL pagi2 lagi tapi sampai padang hoki masa perlawanan tengah berlangsung. Gambar pun tak banyak snap, ini je yg ada :~











 Penyokong setia datang , Masjid di Alor Gajah

Sirkit Ke 3 berlangsung di KL

SSTMI - HOKI KPM SIRKIT 1 PERAK

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua. Alhamdulillah pcku segar bugar dah sekarang,N3 pasal hoki anak2ku pasti memenuhi ruangan blog Embun. Lama sudah gambar2 tersimpan dlm kamera. Pada yg kurang berminat pada sukan hoki sila abaikan ya. N3 ini di buat khas untuk kenang2an anak2ku yg semua terlibat dgn hoki sekolah, dari peringkat zon hingga ke peringkat negeri.

Hoki KPM ini baru bermula dan di perkenalkan pada tahun 2014 bagi pasukan perempuan bawah 14. Alhamdulillah anakku Eqa juga terlibat dlm KPM ini. Maka kami ibu bapa yg sentiasa memberi semangat dan dorongan sentiasa ikut kemana sahaja dia main.

Hoki KPM ini melibatkan semua sekolah sukan di Malaysia, samada sekolah sukan negeri dan sekolah sukan Malaysia. Setiap negeri mempunyai Sekolah Sukan Negeri masing. Sekolah sukan Malaysia ada 4 sekolah di Malaysia iaitu SSTMI ( Sek Sukan Tungku Mahkota Ismail ), Sekolah Sukan Pahang - Gambang, Sekolah Sukan Bukit Jalil dan Sekolah Sukan Sabah.

Sirkit 1 anakku berlansung di Padang Hoki Batu Gajah ( KTM ) :~







Hari ke 2 game

Alhamdulillah dua2 game menang.

Maaf gambar huru hara tak ikut turutan kat kamera pulak

Tuesday, October 21, 2014

INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE @ KEK INDULGENCE BEST

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua,  kek yang paling di gemari anak2 kat rumah ni, kali pertama buat sendiri kek indulgence,kali pertama lina pg tulun buatkan, akk buat kek coklat je. Tq linapg atas tunjuk ajar ya. Kek ni seperna hari jadi dak Eqa, masa besdaynya dia berada di asrama, jadi masa cuti hari merdeka baru buat kek untuk dia







RESEPI INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE
By : LiNa Pg
Rujukan: Kak Zu (CCMC) , Evelyn Gemina
(Untuk step by step sila rujuk ke blog Evelyn Gemina, untuk rcp CCMC refer blog kakzu)
kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
LAPISAN KEK
KEK COKLAT MOIST/KEK SPAN - potong kepada 3 lapisan
Kek Coklat Moist resepi simpanan LiNa Pg boleh refer SINI
Kalau nk buat Kek Span boleh refer SINI
Boleh guna mana resepi kek span kesukaan masing2.Kat Blog rujukan di atas juga ada rcp kek span/chiffon

LAPISAN CHEESE
Bahan-Bahan

  • 250 gm creamcheese
  • 120 gm gula castor
  • 150 gm uht whipping cream (LiNa Pg guna non diary-itu jer yg ada)
  • 1  tbsp gelatin
  • air panas secukupnye (~60ml ) 

Cara-Cara:

  1. Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
  2. Pukul whipping cream hingga kental.Ketepikan
  3. Taburkan gelatin ke dalam air panas.Biarkan kembang.Kacau hingga larut.Kalau tak larut, panaskan secara double boil.Sejukkan
  4. Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.Kaup balik dengan whipping cream hingga sebati.Ketepikan
CHOCOLATE MOUSSE
  • 300  gm whipping cream 
  • 1 tbsp gelatine ( cairkan dengan 60  ml air panas )
  • 50 gm serbuk koko + 100 gm gula icing ( satukan dengan air suam 1/2 cawan, jadikan pes )LiNa pg guna 1/2 cawan serbuk koko+1/2 cawan susu-double boil 
  • 1 tbsp nescaffe + 1 1/2 tbsp air panas ( pilihan ) (LiNa Pg xletak)
Cara-Cara:
  1. Putar whipping hingge softpeak.
  2. Satukan kesemua bahan dengan kaedah kaup balik.Ketepikan
CHOCOLATE GANACHE/TOPPING
  • 150ml whipping cream
  • 350g dark chocolate
  • 1 tbsp butter - cairkan
Cara2 membuat ganache:
1. Panaskan whipping cream secara double boiler hingga berbuih di tepi periuk.
2. Masukkan coklat & mentega, kacau hingga cair & tuang atas kek.


CARA MELAPIS KEK
  • Paling bawah => Lapisan pertama - KEK
                           Lapisan kedua    - Coklat Mousse
                           Lapisan ketiga    - KEK
                           Lapisan keempat - Cheese 
                           Lapisan kelima    - KEK
                           Lapisan keenam  - Coklat Mousse
  • Akhir sekali salut keseluruhan kek dengan lebihan coklat mousse
  • Sejukkan kek di dalam petisejuk beberapa jam (semalaman pun ok)
  • Tuang ganache ke seluruh kek.
  • Hias ikut creativity masing2





Seronok juga bila tgk hasil yg agak cantik, hurmm biasalah mudah berpuas hati bg org yg keras n tak pandai seperti saya ni
Potong kek pun tak sama lagi senget n benget

Monday, October 20, 2014

KETUPAT SOTONG KELANTAN @ TUPAK SUTUN

Assalamualikum buat semua, ketupat sotong menu masa bulan puasa duluuuuu. Sebenarnya resipi original ketupat ni menggunakan beras pulut yg belum di masak lagi. Tapi untuk memudahkan kerja, guna pulut yg di tanak lagi mudah dan pulut pun tak terburai. Lagi satu sotong yg di gunakan mestilah segar bugar, kalo guna yg dh di fros takut pulut keluar dan sotong pecah. Dah banyak kali buat ketupat sotong ni, bila di cari2 dlm blog sendiri tak keluar pulak resipi ketupat sotong ni. sebagai rujukan sendiri kena juga tepek resipi tradisi klate ni. : ~

Nasib baik ada juga snap gambar guna hp. Mcm ni lah rupa paras ketupat sotong kelantan, rasanya lemak manis berkrimmm. Kalo beli tersangat lah mahal. Menu ini sangat popular di bulan Ramadhan

KETUPAT SOTONG KELANTAN @ TUPAK SUTUN
Resipi : embunrosaliza.blogspot.com

Bahan2

10 ekor sotong segar  bersaiz sederhana ( bersihkan cabut kepala, gigi  dan tulangnya )
1 cawan santan sederhana pekat - separas sotong
11/2 keping nisan
Gula 2 ke 3 sudu besar
Sedikit garam
3 helai daun pandan
Lidi secukupnya

Untuk pulut
1 cawan pulut
1 cawan santan
Secubit garam

Cara2

  1. Masak pulut seperti biasa masak nasi biasa.
  2. Sejukkan sekejap pulut yg telah masak
  3. Ambil sedikit pulut dan masukkan kedalam sotong.
  4. Tutup pulut tadi dengan menggunakan kepala sotong , kemudian cucuk atau kemaskan dgn lidi, agar pulut tidak terkeluar semasa merebus nanti.
  5. Lapik dasar periuk dgn daun pandan, kemudian susun sotong.
  6. Pecah2kan nisan , masukan gula garam dan santan ke dalam periuk yg berisi sotong tadi. ( santan paras sotong )
  7. Masak dgn api sederhana, dan tutup periuk. Masaklah sehingga kuah pekat.
  8. Siap......sedia untuk dimakan
Simple je resipi, kalo nak merasa sila buat sendiri. Anak2 suka makan 

Saturday, October 18, 2014

HOKI SKBB GIRLS N BOYS JUARA MSSWP PERINGKAT NEGERI 2014

Assalamualikum dan salam sejahtera. Di hari cuti2 santai2 dgn n3 cuci mata, tak ada masak, lagi pun masing2 sibuk ngan urusan peribadi. Tahun ini begitu banyak n3 hoki anak2 ketinggalan, sebab dh hobi suka ikut dan tgk anak2 games mesti ada gambar . Gambar2 di bawah ni sebagai kenagan anak2 SKBB. Tahniah buat semua. Dah tak ingat bila perlawanan ni berlangsung cuma ingat awal tahun je : ~

 Aqil dan Adda






Semoga terus berjaya anak2 SKBB

Friday, October 17, 2014

ROTI SARANG LEBAH @ BEE HIVES BUN DAN SOS BUTTERSCTOCH PALING SEDAP

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua, harap2 sihat sejahtera lah hendaknya. Roti yang sangat popular di FB hasil air tangan teman fb lydia honey yg berada di Kuwait. Raman teman2 fb dah mencuba, saya pun tak ketinggalan juga. Tersangat sedap roti ni di gandingkan bersama sos buttersctoch. Dah 3 ke 4 kali dh buat roti ni, cuma masa tu pc lembab sangat tak boleh nak buat n3, rasanya ini kali pertama cubaan.

Jom tengok resepi saya c n p dari rumah linapg. N3 edisi terlewat sokmo di blog Embun, terlewat pun tak apa kan janji ada resepi dan berekperimen sdn bhd



RESEPI ROTI SARANG LEBAH.
By : LiNa Pg
Sumber : Lydia Honey (fb)
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com

BAHAN UNTUK DOH ROTI


  • 2 cawan tepung gandum
  • ½  sudu teh dry yeast
  • ¼ sudu teh garam
  • ½ sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula pasir
  • ¼ cawan plain yogurt (suhu bilik)
  • ¼ cawan minyak sun flower
  • ½  cawan air suam 
  • Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch (jika suka)


CARA PENYEDIAAN:


  1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
  2. Dalam mangkuk adunan, campurkan  garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati. 
  3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
  4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT : cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
  5. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON
  6. Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
  7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak. 
  8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
  9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes (jika suka) dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. 
  10. Sementara menunggu doh naik ON kan oven anda.Setting 180-200C api atas bawah (ikut oven suhu oven masing2)
  11. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.Time bako dalam 10-15 minit.
  12. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
  13. Sedia untuk dihidangkan.


NOTE:-


  • Doh memang lembik.Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
  • No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
  • Make sure oven benar2  panas supaya ia lembut bak cotton.
  • JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
  • Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.


RESEPI BUTTERSCOTCH SOS

Bahan-Bahan:


  • ½  cawan brown sugar bukan gula merah ok
  • ½ cawan whipping cream(boleh ganti dengan susu cair)
  • Sedikit garam
  • ½ st  vanilla essence
  • 25g butter

Cara Penyediaan


  1. Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
  2. Tuangkan whipping cream (atau susu cair) perlahan2 sambil mengacaunya.
  3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...