rupa setelah di terbalikkan..ok la tak hangit sangat...akk bakar 40 minit,tapi adunan melimpah sikit.
telah di potong2 , anak akk semua suka n sedap katanya. Resepi yang biasa akk guna kek pisang sempoi sofinar, izinkan akk cn p resepinya utk rujukan masa hadapan, tapi akk telah ubah ikut sukatan yang senang bagi akk, tq ya sofinar :~
Bahan-bahan ( sekeluarga )
- 150g pisang emas - dilecek ~ Akk guna 8biji pisang lemak manis - 1 cawan penuh
- 180g tpg gandum ~ 2 cawan tepung gandum
- 180g gula halus /gula icing ~ 1 cawan gula biasa
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak ~ 1 cawan majerin yg di cairkan
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikabonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam ~ akk tak letak kerana majerin dh masin
Cara-cara
- campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
- masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
- pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda
4 comments:
Post a Comment