Akk guna rice cooker je, pas tu masak kari ayam dan buat acar....simple2 je...tapi best. Akk guna beras biasa je....kalo nak tunggu beli beras basmati lambat la nak jadi nasi akk ni. Hentam saja la ngan beras biasa ni
Bahan-bahan ( 5-6 orang makan )
- 4 cawan beras basmati
- 4 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 1 kiub ayam (saya guna kiub ayam maggie)
- *** BAHAN-BAHAN TUMIS ***
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 2 biji buah tomato (dikisar)
- 1 batang kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 3 helai daun pandan (disimpul)
- 5-6 sudu makan butter (untuk menumis)
- 4 sudu makan tomato puri
- *** BAHAN HIASAN ***
- Daun sup / Kismis / Gajus
Cara-cara
- Beras dibersihkan,rendam 15-20 minit.Kemudian toskan
- Masukkan mentega,tumis bahan-bahan tumis (kecuali tomato puri) hingga wangi (Jangan terlalu garing nanti rasa pahit)
- Masukkan tomato puri,kacau sebentar.Kemudian masukkan beras,kacau sebati.(Jgn kacau kuat sangat nanti beras patah,tak cantik)
- Kemudian masukkan air,susu cair dan kiub ayam.Kacau sekali sekali supaya nasi tak hangit kat dasar periuk.Tuggu hingga nasi kering
- Setelah nasi kering,pindahkan nasi tadi ke dalam kukusan (yang dipanaskan terlebih dahulu) Kukus selama 20-25minit atau sehingga nasi betul-betul masak
- Setelah nasi masak,gemburkan nasi menggunakan garfu supaya nasi tidak patah.Taburlah bahan hiasan ketika menghidang
Akk guna 1 biji timun , sedikit karot, cili hijau dan merah, sedikit halia, bawang merah, garam gula dan cuka....semua digaul rata..best rangup je timun tu.
Kari ayam lupa pulak nak snap pic....akk kari macam biasa je guna resepi sempoi akk je
6 comments:
Post a Comment