Terima kasih banyak2 pada empunya dan pereka resipi ayam goreng serai ni HASUE mama dak Zhariff yang makin bolatt n lasak tu.
Memang semerbak bau aroma serai tu, menusuk2 hidung masa tengah mengoreng tu menggoda jiwa anak2. Anak2 dok keluar masuk dapur je, tanya mama masak apa best sangat bau...pas tu tak nyempat2 nak mkn.
Masa tengah perap tu, baunya macam satay. Si Baby siap tanya kenapa mama letak rumput kat ayam tu heheh...padahalnya serai.
Ayam Goreng Cajun Berserai
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
1 tbsp serbuk ketumbar
1 tbsp rempah cajun
1 tsp serbuk jintan putih
Garam dan perasa(jika suka)
Serbuk cili(jika suka pedas)
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Cara2:
Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan
Dah siap tempah kena buat masa puasa nanti heheh
Dah 2x dah buat ayam ni...senang je, walaupun tak ada cajun pun rasanya tetap best
Friday, July 29, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
mekasih kak try resepi nih..sebenarnya bhn2nya tu mmg boleh wat perapan nak buat satay..tu kalo tgk kakak buat duluuu laa..lama dah..ehee.. sedap kann.minyak2 nya tu best kuahkan kat nasik..kalori blkg jap..ngee
Selamat menyambut Ramadhan ye kak..
Post a Comment