Akhirnya tercapai gak hasrat hati ini nak makan terubuk kukus versi hasue.Sedap rupanya ikan terubuk bila dikukus sebegini, terasa kemanisan isinya.
Ikan Terubok Kukus Sos Tiram
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:-tidak terhad,boleh tambah/kurangkan ikut selera
1 ekor ikan terubok(lebih kurang 1kg)
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 tangkai cili merah*-boleh tambah cili padi kalau nak pedas
1inch halia*
2 batang serai(hiris dulu)*-boleh tambah kalau suka
3 sudu besar sos tiram-bancuh dgn 3 sudu bsr air
Garam(jika perlu) dan lada sulah secukup rasa
->Bahan2 bertanda * ditumbuk/dikisar halus
Cara2:
Panaskan pengukus
Bersihkan ikan dan belah belakangnya.
Lumurkan dengan garam,sos tiram dan bahan2 hiris masukkan juga ke bahagian ikan yang sudah dibelah tadi. Tambahkan lada sulah.
Kukus selama 15 minit atau sehingga ikan masak. Selamat mencuba!
Akk ni kalo bab tumbuk2 ni memang fail la, mesti bersepah je
heheh, kalo dulu2 suka sangat nak menumbuk pakai lesung, bila anak dah ramai, kemalasan dan nak cepat2 je memasak.
Selamat berterawih ,bersahur dan selamat menjalani ibadat puasa pada semua umat islam diseluruh dunia. Semoga segala ibadah kita diterima Allah....SELAMAT BERPUASA.
Sunday, July 31, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
13 comments:
selamat berpuasa...
kita suka ikan kukus, ikan terubuk kukus belum buat lagi (di sini takde ikan terubuk tu) tapi ikan terubuk masin (Sarawak) kukus biasa buat
selamat berpuasa...
wah ikan kukus...sangat2 menggiurkan...
sy leh abiskan setengah ekor sekali harung ni kak...hihi..kalo x makan nasik leh abis sekor kot..sedap jer ratah pastu cicah2 ngan kuahnya tuu..uii..xmo laa imejin lama2..krg pahala posa..ekeke..
mekasih kak sudi cuba..x berkesempatan nak tepek kat myr lg.. ;)
Post a Comment