Assalam dan selamat pagi buat semua, bersiaran di pagi yang indah kita pagi ini. Kuih caraku dan caramu berbeza hehehe.
KUIH CARA
resipi by : embunrosaliza
Bahan2
*2 cawan tepung gandum
*2 cawan air
*sedikit myk masak
*secubit garam
*1 penutup botol pewarna hijau
gula secukupnya ( untuk inti )
*1 biji telor
Cara2
1. Blend kesemua bahan2 bertanda diatas * kecuali gula.
2. Kemudian panas kan acuan, sapukan sedikit minyak masak
3. Masukan adunan kedlm acuan hingga penuh , selepas itu masukkan sedikit gula. Tutup adunan dgn penutup periuk.
4. Apabila aduanan nampak kering , guna sudu utk mangangkat kuih tersebut.
5. Ulangi sehingga abis aduan, acuan tidak perlu disapu minyak lagi. Selamat mencuba...
***guna api yang perlahan ****
sedap dimakan ketika suam, tapi hati2 . Kuih simple gini memang menjadi pujaan anak2ku, mamanya pun tak susah minta nak makan kuih yang senang n simple, kalo nak guna susu cair atau santan pun boleh lagi sedap, n badan pun lagi berlemak.
**** adunan ini juga sesui untuk kuih ketayap n roti jala****
Friday, July 8, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
29 comments:
Pepagi dh jenjalan ke sini...sedapnya tgk kuih cara ni...kalau yg manis cam ni fav anak dara kak cek...kak cek suka dua2...savoury ngan manis...sedapkan...nak seketul..ish2 tak cukup seketul ni...he he..:)
kena ikut hati la tu mana satu nak buat n tahap kerajinan heheh..kuih bakar pun sedap
Nurul suka kuih cara ni.. kalau cara berlauk lagi suka... Biasa tgk mak mertua buat, tapi x pernah buat sendiri lagi... :)
waduh sedapnya kuih tuuu!... rasa nk dtg ke rmh akak skrg gak...heheh
Bkn nk komen kuih tp foto.. Yg ni br nmpk pro..hehe.. Nti akk tkr la watermark tu, kelabu sgt..
tenet ok lak pepagi nih..
Akak bakar atas dapur gas yer?agaknya kalo baka dalam oven guna api bawah je kot ek kak?
tak pernah lagi cuba buat kuih nih..tak tau kat umah ni laku ke idak..nanti rajin sket leh try..tq kak share resepi.
kuih peberet wa ni. suka makan bila dah sejuk tapi dah lama x makan. tunggu bulan posa baru ada yg jual
Post a Comment