KEK PISANG SEMPOI
resipi : Sofinar@Myresipi
kongsi bersama : Embunrosaliza
BAHAN - BAHAN
- 150g pisang emas - dilecek ~ Akk guna 8biji pisang lemak manis - 1 cawan penuh - tak cukup pun ok
- 180g tpg gandum ~ 2 cawan tepung gandum
- 180g gula halus /gula icing ~ 1 cawan gula biasa
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak ~ 1 cawan
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikabonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
Cara-cara
- campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
- masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
- pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda
Nota : kek cawan tu akk bakar 15 minit, separuh lagi adunan bakar dlm loyang kurang dari 30 minit
sedap kek ni, tak manis sangat, kalo ada pisang lebih boleh la buat
13 comments:
sedap kek pisag versi cup cake ni
ade lg ke jual kek pisang dlm cup kecik2 kt kdai skrg ni...?
nak kena cari pisang jugak ni.
padahal ank2 request kek pelangi :p
salam kenal :)
Post a Comment