Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, December 9, 2011

TIMPAN PISANG @ LEPAT PISANG

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua teman2 maya sekelian . Hari tu ada tengok Kak Erna buat timpan pisang ni, rasanya hujung bulan Nov 2011,tapi bila google cari jumpa yg kak erna buat hujung tahun 2010 pulak, tak kiralah janji timpan pisang.


Teringin nak makan, lepas tu hari rabu 30.11.00tu akk pergi ke  tangling untuk beli kelapa muda yg sesuai di buat inti, bersekali dengan pisang. Akk guna pisang lemak manis,mengikut kata Kak Erna kalo guna pisang kapas lagi best n wangi. Ada je bahan2 akk terus memulakan operasi di dapur.


Sebenarnya kalo kuih2 pesen kena bungkus bagai ni selalu akk tak buat n kurang sangat kerajinan, gelora timpan ni kuat sangat. Maka ini lah hasilnya. Akk buat sikit sahaja, ingatkan anaknda seklian isi rumah tak suka. Semua suka pula, dapat lah sikit sorang untuk merasa, dan di minta buat lagi.


TIMPAN PISANG @ LEPAT PISANG
resipi : Kak Erna
olahan : embunrosaliza


Bahan2 ( anggaran sahaja )
11/2 cawan pisang yg di lecek
2 cawan tepung pulut
sedikit garam
~ satukan pisang dan tepung pulut, sekiranya lembik tambah sedikit demi sedikit tepung pulut ( adunan ini tidak di letak air )


inti kelapa secukupnya
Daun pisang
sedikit minyak untuk di sapu pada daun pisang
cantik timpan pisang ni, kalernya kekuning2an
yang ini bentuk bulat macam kuih koci sikit
kalo guna pisang yg masak ranum lagi best, akk buat ni pisang lemak manis yg baru nak masak, ada sikit rasa masam2 pisang tu, tapi masih sedap.
 yang ini sebelum dikukus, saje ambik gambar dulu, takut bila masak tu terburai, pecah perut kaluar inti heheh, maklumlah akk ni tak berseni bab bungkus membungkus ni. Daun pisang tu daun pisang kapas yang akk tanam, la ni tgk keluarkan jantung heheh.


Memula tu ingatkan guna tepung pulut adunan macam kenyal2 dan liat sikit macam kuih koci, tapi tak liat pulak, dan rasanya sungguh sedap dengan manis2 si inti kelapa, suka3x sangat .


Rasanya ini kuih tradisional negeri sembilan kut. Ada sejenis kuih yg pertama kali akk makan tapi tak tau nama. Lama dulu jiran akk org N9 mak dia yg masak kuih tu, rupanya macam karipap,inti kelapa, lepas tu ada santan lemak masin di tepi2nya, dan di letak di alas dengan daun pisang, tentu Kak Erna dan Kak Anim taukan kuih tu.


p/s saya ni kalo makan lepat pisang yg ada intik kelapa putih +garam tu, terasa kembang pipi, tak ada kuih lain baru lah ambil lepat pisang.

15 comments:

kuih2 tradisional nih. lama dh tak makan kuih..
 
Selamat pagi tuan rumah...ada org kat umah tak?..nak minta lepat pisang..bole wat hidangan sarapan pagi..hihi..kuih tradisional yg sentiasa Rahel suka..
 
oo guna tepung pulut ye sll lepat pisang guna tepung gandum menarik ni liat tak kak?
 
rersepi baru bg saya sbb x penah cuba guna tepung pulut. Boleh cuba esok2 tp bab nk amik daun pisang tu yg m...
 
akak penah makan kuih nie.mmg pior org negeri nie..hehehe tapi kurang sket suka sebab ada inti dalamnya..akak suka lepat yang bias tu guna tepung gandum jer tu..hihihi
 
assalam rosaliza..kuih yang rosa kata tu..orang negeri kata 'kuih sopang'he he..dalam ada inti dan letak santan campur garam sikit.kukus.itu akak panggil sopang rebus.
boleh jugak digoreng..namanya sopang goreng.tepung pulut sahaja..tak campur pisang..adunanya macm nak buat buah melaka..bentukkan macam karipa tapi diletak inti manis tengahnya.masa nak bentiukkan tu..guna daun pisang jugak..tapi tak dibungkus..
 
wah resepi baru ni kak rosa...patut nama dia beza skit...saya biasa guna tepung beras..menarik ni utk dicuba bila da pisang nanti..:) teringin la nak rasa beza dia...
 
as-salam
selalunye lipat pisang dibuat dgn tepung beras..tapi yg ni lain npk berbeza..
 
salam kak rosa....guna tpg pulut yer, Liza xpernah lg buat lepat pisang ni...
 
Assalam Rosa,
Amie tengok di rumah Acik Erna hari tu pun dah terpikat, minggu lepas nak buat tapi suami malaslah pulak potong daun pisang kat atas pokok ... hu hu huuu

memang macam resepi barulah sebab pakai tepung pulut.
 
salam kak liza..sedapnye lepat pisang.. sae suke! makan yg dah disejukkan dlm peti ais mmg lg sedap bg sy.. hehe.... tp sy suke versi plain je yg takde kelapa... hehe...sedapnyereee...teringin lak nak makan :(
 
sedapnya......nak try buat jugak, tapi daun pisang tak de.....
 
Kak lizaaaa..nak lepattt!!lama x mkn kat dapur akak nih.hehe..Baru tau nama lain lepat pisang ni timpan pisang kak...sukenyerr mkn nih..daun pisang ada jer blkg umah tu...pisangnya je xde stok.hehe
 
cam beli jerr tuh kih3..cantik arr nmpk pun sangat sedap tuh..
Nk buat terasa sangat kemalasan..ngengada kak rosa buatlah kih3
 
Assalam kak,1st time dengar nama timpan,cam versi lepat pisang+lepat liat..Mesti da rasa pisang n liat2 tepung pulut kan,Sedap nih,sy lepat pisang kureng cikit,kalo lepat liat mmg suka..
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...