Assalamualaikum selamat berpuasa hari ke 7 hari ni. Hari ni berexperimen buat nekbat. Nekbat ni sebenarnya byk pantang larang dia. X boleh nk.durhaka bagai, nnt jadi la keras kejung dia punya nekbat mcm batu, air langsung x meresap.
Oleh itu kalau nk buat kena betul2 ikut cara, lps tlor pukul gebu tu kena masuk sikit2 tepung dan kaup balik je, jgn nk mixer2 bagai, nnt adunan turun tu yg buat jadi keras dan kejung.
Ini pun atas pengalaman sendiri juga. Jadi ikut la seperti kat resipi
NEKBAT
Resipi Nekbat : Liza Intai Dapur
Di cuba : embunrosaliza.blogspot.my
Syazaliza
Nekbat (19 biji ) -acuan bahulu cermai
Acuan kuih cara dpt 20biji.
2 biji telur AA
80gm tpg beras - sangai dan sejukkan =Hampir 1cwn arcopal
2 helai daun pandan - utk sapu acuan
Pewarna oren / kuning - optional
Cara2
1. Telur dipukul hingga btl2 kmbang ( sampai warna putih )
2. Masuk tpg beras sdkit2 dan pukul sebati ( guna low speed atau whisk je ) - rosaliza guna spatula kaub balikkan tepung.
3. Panaskn oven 200C- rosaliza guna dapur je
4. Sapu minyak pd acuan dgn menggunakn daun pandan dan panaskn acuan skjp
5. Sudukn adunan ke dlm acuan dan bakar selama 10 minit atau sehingga kuih masak.
Untuk Sira
9 Sudu besar Gula - 1 cawan Gula
2 Cawan air - 3 cawan air
2 helai daun pandan
5 kuntum bunga cengkih
CARA2
1.Didihkan air bersama gula daun pandan dan bunga cengkih sehingga gula larut
2. Masukkan Nekbat biar air gula meresap
3. Jika suka berkuah letak lebih air.
2 comments:
Post a Comment