Elok je kembungnya...masa goreng tu kena rajin jirus2 ngan minyak panas tu baru lah dapat hasil yang memuaskan... pas tu kena goreng satu persatu....kembung je......
Ini pula hasil bila nak cepat siap...sekali akk goreng letak 3 biji terus, pas tu tak sempat nak siram2 minyak kat atas roti tu...hasilnya...roti meleper je...namun rasanya maintain sodapppp......Tq buat Yatiezaini dari myr memang suka sangat buat roti puri ni. Sekali lagi akk letak resepinya kat sini
ROTI PURI
Bahan-bahan ( 12 biji )
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil yis mauripan
- 1/2 sudu kecil garam *
- 3 sudu makan minyak masak *
- 2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
- 175ml air panas *
- 40-50ml air
- Minyak utk mengoreng
Cara-cara
- satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
- satukan tepung dan yis .. gaulkan
- no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
- dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
- tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
- perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
- canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
- siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
- TIPS utk mgoreng : gunakan api yg kecil / sederhana .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong / naik kembong
- masa mengoreng hdklan disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA
6 comments:
Post a Comment