Friday, February 18, 2011

APAM SNOW WHITE

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. Kebanyakan sekarang ni ramai rakan blogger membuat apam..tak kira apa2 apam sekali pun janji apam. Akk pun tak ketinggalan juga mengapam, walaupun dah tau kat umah akk ni sambutan kurang memberangsangkan, tapi oleh kerana resipi yang mudah nak juga akk buat.

Akk buat setengah aduanan je. Anak2 makan juga tapi sekadar ambil hati mamanya sahaja huhuhu.
Resipinya akk Copy n paste dari MYRESIPI.COM @ gng0910


APAM SNOW WHITE

Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 packet mauripan@ibu roti
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
  2. gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
  3. kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
  4. campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
  5. biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
  6. selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit
  7. note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.



Akk buat setengah adunan je...



15 comments:

tekak budak2 ssh sket nak jangka,kalau kuih2 pesen lama ni..biasa mak bapak je la yg mkn..sama la ngan sepupu sepapat deme ni
 
tak palah kak walau sekadar makan utk amik hatipun janji makan jugak hehe..teringin jugak nak buat versi snow white ni,,tapi nak cari kelapa susah..
 
Assalam kak oo kak pun dah kena virus si snow white tu ye,nak tuko ngan popia tak heheh
 
lamanya saya tak makan apam...teringin plaks
 
assalam rosaliza..dah buat ye..akak belum buat lagi..rasanya esok kena buat ni..
 
salam kak...agak2nye boleh jdik snow white x?heheh
 
Assalamualaikum Rosaliza, sama la kat rumah akak nie...anak2 x bape reti mkn kuih apam kecuali yg dah beso je yg nk mencuba rasa. kalau akak mmg suka sgt la mkn kuih ni..
 
tiap2 hr ada kuih muih..
 
apam...makan ngan kuah pun sedap ni!
 
nama cukup kreatif.. kekekeke


http://www.contengcorner.com/2011/02/lepas-semua.html
 
Assalam Kak, bestnyer ada apam kat sini snow sini...nk apam jer kak snow tak mau sini dh banyak dh...hehe
 
wahh..akak pun dah menyenow white nih..leh laa tumpang mkn kat umah akak...ieee,jeles laaa akak ada pemarut kelapa...senang kalo perlu kelapa parut kan..hihi
 
jujur saya bagitau, saya tak pernah try buat apam, tapi anak2 suka sangat..sebenarnya x tau tau buat..muahaha
 
Alamak! Dapur saya jer takde apam ni...
 
kak... sila update ok... ini adalah arahan dari pihak atasan.. keh3.. depa nak resepi baru.. cepat cepat..

http://www.contengcorner.com/2011/02/kepenatan.html
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...