Puding tembikai kacukan, ala2 peranakan Bandung gitu hehehe, apa tak jadi bandungnya akk letak sirap ros, kaler merah xdak pula yg ada pink je, pas tu lak tak dak biji mcm Linapg gak hehehe. Akk copy n paste dari rumah Lina, kerana guna sukatan dia, dan elok je kejadiannya. Mekasih buat Cendanakasih kerana ideanya
PUDING TEMBIKAI
By : Cendana Kasih
Sharing : linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan:
- 1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)- akk guna 1 sudu besar penuh
- 2 keping roti gardenia *
- 6 cawan air (4cwn air)
- 1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
- 1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
- 1 cawan susu cair (sy tambah) *- akk guna susu tpg +air
- 2 sudu besar mentega
- 1 sudu kecil esen vanila
- cincau dipotong kecil (sy xboh)
- sedikit pewarna ijo/merah (sy tambah stoberi emulco)
- secubit garam akk tambah
Cara-Cara:
- Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
- Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
- Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
- Ambil sedikit adunan dan warnakan ijo (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
- Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan ijo tadi. Biar keras sedikit
- Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi.Biar sejuk.Simpan ke dalam esbok
memang sedap, dan puas hati guna versi sukatan LINAPG ni, tak payah risau tak menjadi, tapi lainlah kalo versi durhaka kan,kan,kan.
sikit lagi tu akk potong guna pisau lenkuk2 tu, mcm biasalah mest bengkang bengkok kejadiannya. Sekejap je licin puding tembikai ni
12 comments:
kite jer tertinggal jauh ni kak..x terkejo ni haa..nanti nk buat gak laa
Post a Comment