Akk pun sama ngan LINAPG, talam ni buat masa hobi suka menerai resipi kat MYRESEPI. Memang banyak resipi yang akk cuba,. talam ni salah satu yang akk buat satu ketika dulu. Masa dulu2 selalu cuba resipi tapi tak pandai nak hantar report, pas tu barulah pandai.
Resepi akk copy n paste dari rumah linapg
RESEPI TALAM MARBLE
by: kak fida myresipi
sumber: linapg.blogspot.com
Bahan-bahan (5 orang)
- 100 g tepung Hoen Kwee (putih) - akk guna 85 gm
- 3/4 cawan gula- 1/2 cwn lebih sikit
- 1 liter santan - 800 ml
- secubit garam
- 2 sb serbuk koko
Cara-cara
- Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko.
- Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
- Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang yg dibasahkan terlebih dahulu.Sejukkan.
- Siap utk dipotong dan dihidangkan.
- Cara2 ke 3 hendaklah dilakukan dgn cepat krane adunan cepat mengeras
memang cepat sangat puding ni keras...oleh itu, kenalah laju2 sikit memarblekannya. Tapi akk tak berapa pandai lagi bab marble2 ni.
19 comments:
kak, fiza nak tanya, tepung hoen kwee tu tepung apa? kalau guna tepung lain selain tepung tu, boleh tak?
rasanya pasti sedap... :)
p/s:jemput JOIN giveaway nie
http://noremyrahmat.blogspot.com/2011/06/1st-giveaway-princess-house.html
akak ambik resepi ye..
~ hafizah mohamad.... mmg sedap bila mkn sejuk2 tu fiza, leh la cuba nnt
Cantiknya marble kat talam ni. Hb memang suka kuih2 talam sama lah dgn kak ct juga. cuma nak buat talam ni ada malas sikit, boleh gitu tak..hehehe.
Post a Comment