Selamat petang buat semua, dh senja baru nak post n3. Pertama kali makan sambal tempoyak daun kayu ni bulan posa tahun lepas, memang sangat2 jatuh chenta dan sedap sangat, masa tu kawan akk beli kat pasar malam, dia tau akk suka tempoyak dan di belinya satu utk akk rm3.00 sebekas kecil je, memamg sedap sangat. Dari rasa tu akk mencuba dan mengolah sambal pucuk ubi kayu ni ( daun2 lain tak ada kecuali pucuk ubi dan daun kunyit saje.
Sambal tempoyak pucuk ubi
1 ikat pucuk ubi - di celur terlebih dahulu kemudian di hiris halus2,
1 helai daun kunyit - hiris halus
7 biji cili padi*
1 inci kunyit hidup*
segemgam ikan bilis *
2 sudu besar tempoyak
1 batang serai - dititik
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugur
garam dan perasa ( embun guna kiub ikan bilis )
Cara2
Tumbuk bahan bertanda, kemudian masukkan pucuk ubi dan semua bahan2 diatas ke dalam periuk , masaklah dengan api yg perlahan. Sesuaikan rasa. Siap
Monday, July 16, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
16 comments:
Arini atie pon mkn gulai tempoyak ikan patin tp kat kedai lar...sbb keluar ngan HB.
Arini cuti masak...mkn main beli jer :D
waduhhhhh terliur tngk menu akak arini..lauk2 mcm nilah yg buat kita makan bertambah2 nasi dan lauk..kan.
sy baru makan masa kenduri nak sambut pose minggu lps umah MIL..tempoyak -pucuk ubi + daun kaduk..mg pembuka selera kan kak..x suka pun leh jatuh cinta..hehhe
Post a Comment