Resipi ini sebenarnya menggunakan ikan terubuk, memandangkan tulangnya banyak sangat akk tukar ke ikan siakap, senang anak dan mamanya nak makan. Kalo guna ikan terubuk ada lah yg tercekik tulang. Terima kasih buat HASUE yg berkongsi resipi ikan siakap kukus yg teramat simple ini, sapa2 pun boleh buat janji ada ikan.
Ikan Terubok Kukus Sos Tiram @ IKAN SIAKAP KUKUS SOS TIRAM
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Kongsi bersama : http://embunrosaliza.blogspot.com
Bahan2:-tidak terhad,boleh tambah/kurangkan ikut selera
1 ekor ikan terubok(lebih kurang 1kg) - embunrosaliza guna ikan siakap
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 tangkai cili merah*-boleh tambah cili padi kalau nak pedas
1inch halia*
2 batang serai(hiris dulu)*-boleh tambah kalau suka
3 sudu besar sos tiram-bancuh dgn 3 sudu bsr air
Garam(jika perlu) dan lada sulah secukup rasa
->Bahan2 bertanda * ditumbuk/dikisar halus
Cara2:
Panaskan pengukus
Bersihkan ikan dan belah belakangnya.
Lumurkan dengan garam,sos tiram dan bahan2 hiris masukkan juga ke bahagian ikan yang sudah dibelah tadi. Tambahkan lada sulah.
Kukus selama 15 minit atau sehingga ikan masak. Selamat mencuba!
Sedap isinya dan kuahnya.....
Akk buat juga kerabu mangga..memang kena gandigan menu ini.
Selamat menjalani ibadah puasa, semoga pahala yg penuh kita perolehi hari ini dan seterusnya
14 comments:
terliur tgk pic ikan akk tu..sok2 blh la buat ni..
siakap kukus ni nampak sungguh sedap .. buat sahur pun sedap kan kak..tapi nak tunggu dia masak tu yang tak sanggup..ngantuk..kalau buka nasi oklah kan..sementara belum azan ..
selamat berpuasa kak liza :)
waahhh ada menu feveret nii..yana suka sgt ikan siakap kukus..mark dulu resepi nii..harus cuba jgk nnt.. menyelerakan betul ^_^
Post a Comment