Okeh kerabu udang ini resipi HASUE, dia menggunakan udg galah, dapur akk hanya ada udang besar biasa je, tapi tekak ni terasa nak mkn juga makanya akk pun buat juga, rasanya memang sedap mkn sambal belacan. Terung yg akk guna ni mcm liat sikit, ada satu je yg empuk eloknya, kejadian kerabu pun seadanya, rasanya memang sedap
KERABU UDANG GALAH BERSAMA TERUNG BAKAR
Resepi: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
kongsi bersama : EmbunRosaliza
Bahan2:
4 ekor udang galah -Bakar,kupas kulit dan hiris isinya - EmbunRosaliza guna udang besar biasa
4 batang terung panjang(ungu)-bakar dan ambil isinya
1 batang cili merah(nak tambah pun boleh)*
10-15 biji cili padi(merah+hijau)*-nak pedas lagi,tambah la yer ikut selera
1 ulas bawang merah*
1 sudu belacan bakar*
Garam dan gula secukup rasa*
3 biji limau kasturi -atau secukup rasa
Cara:
- Tumbuk bahan2 bertanda *.
- Gaulkan semua bahan2 dalam bekas.
- Perahkan limau kasturi.
- Gaul sebati dan sebatikan rasa. Sedia untuk dihidangkan
Selamat berhujung minggu buat semua
9 comments:
ye.. sdp agknye yer, akk plom prnah mkn lg.. tringin gak nk try, smlm hb baru bli terung gemok2 5 bijik. aduss..hb akk ni slalu ingat ank dia 7 org, tp x ingat yg ada kt rmh tnggal 2 jer..hee..
Post a Comment