Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua pengunjung Embunkaseh Rosaliza. Sekejap saja masa berlalu, hari ni dah pun masuk hari ke 5 umat isalam berpuasa. Alhamdulillah cuaca pun ok saje tidak terlampau panas macam bulan jun hari tu....sejuk n nyaman je terasa.
Siakap 3 rasa ini akk buat sebelum puasa lagi, menu bulan posa belum masuk lagi, kebanyakkan tak sempat pun nak ambil gambar. Ikan siakap memang menjadi kesukaan anak2. Setiap kali ke pasar mesti beli sekurang2nya sekor. Kalo di pasar dekat Selayang harga sekilo ikan siakap ni RM 16.90, agak murah jika di bandingkan dengan pasaraya2 tersohor tu. Kalo nak cerita pasal harga memang tak mkn la, tapi dari beli yg dah masak lagi mahal, berbaloi2 kita masak sendiri kat rumah kan.
Terima kasih Linapg, berkongsi resipi ini ni Myresipi. Minta izin akk nak letak resipi ini di dapur EmbunRosaliza sebagai rujukan masa hadapan :~
SIAKAP 3 RASA ( BERSAMBAL )
Resipi : Linapg@MYR
Kongsi bersama : EmbunRosaliza
Bahan-bahan ( 3 orang makan )
1 ekor ikan siakap (apa2 jenis ikan pun boleh)
5 biji cili hijau (dikisar)
2 biji cili merah (dikisar)
1 labu bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
2 biji tomato (dikisar)
3 batang serai (dikisar)
1cm halia (dikisar)
1 biji cili merah (dipotong serong)
1 biji cili hijau (dipotong serong)
Daun ketumbar (dihiris)
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan tepung jagung
Garam + Kunyit
Minyak
Air
Cara-cara
Ikan dibersihkan, lumurkan dengan garam kunyit dan tepung jagung.Goreng hingga garing dan ketepikan
Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan sos tiram kacau lagi.
Masukkan air ikut citarasa (jika ingin berkuah, lebihkan air).Tunggu hingga kuah mendidih.
Masukkan cili merah, cili hijau dan daun ketumbar.Kacau sebentar.Tuangkan kuah ke atas ikan.
SELAMAT MENCUBA
terima kasih buat semua pengujung EmbunRosaliza,
Wednesday, July 25, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
18 comments:
menyelerakan sungguh siakap 3 rasa ni, kebetulan arini nak masak ikan siakap...bolehlah cuba resepi ni..tq..
hmm...sedapnya tengok siakap 3 rasa tu...
makan ngan nasi panass...best tu..he3
kalau time buka puasa hidang siakap 3 rasa memang enak banget..boleh bertambah nasik kat pinggan..menyelerakan.
selalu order kat kedai aje, kali ni boleh buat sendiri.
Selamat Menyambut Bulan Ramadhan;
Bahan2 untuk masak siakap 3 rasa ni banyak tentu sedap ni...tgk gambar pun dah terlur..
terima kasih sebab share..
Supian Mustapa Menulis Tentang: Antara Kad Kahwin Kreatif terhangat di Malaysia.
Harga ikan skrg mmg mahai sgt...tp bila atie beli sekor-dua jer tu pon mkn dr berbuka...hingga berbuka esok ptg ada lagik.
nak buka pose lambat lagi nih..dah terliur tgk ikan siakap 3 rasa akk tu..hehe
kalo sambal2 gini mmg leh membuka selera ni kak...laju je mkn nya cam masuk gear free turun bukit ni.haha
Post a Comment