Merapu meraban pulak . Minta izin ya kak nor nak kongsi resipi di dapur embunrosaliza pulak.
IKAN CENCARU SUMBAT GORENG
resipi : K.Nor@SecubitGaram
kongsi bersama : embunrosaliza
3 ekor ikan cencaru
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1/2 in kunyit hidup
1 biji cili merah
3 - 5 biji cili api
sedikit belacan
3 sudu besar air asam jawa pekat
1 helai daun kunyit ~ dihiris halus
garam
gula
minyak
Cara:
Belah belakang ikan cencaru, bersihkan dan toskan.
Tumbuk bawang besar, bawang putih, kunyit hidup, cili merah, cili api dan belacan hingga lumat.
Masukkan air asam jawa, daun kunyit, gula dan garam dan gaul.
Masukkan kedalam ikan cencaru dan perap 1/2 jam.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga masak.
sedap ikan ni, mmg sesuai di hidang di bulan puasa nnt
insyallah mlm ni, lepas isyak akk nak blk kampung nak ambil nyor banyak2, bonda kata ada banyak kelapa .
10 comments:
sedapnye cencaru sumbat.. sedap mkn dgn nasi panas2 ni..
Fuhhhh sedapnya cencaru sumbat...saya tak suka yg sumbat kelapa....nak buat jugaklah...tapi tnggu bulan poso..hehehe...
alhamdulillah dh slmt balik dr kmpung ya.. hehe
Post a Comment