Assalamualaikum dan selamat petang buat semua sahabat alam maya.
Petang terajin la pula buat sos utk cicah lokcing ni. Kisahnya masa blk kg hari tu ada bli lokcing kat Bukit Bunga. Rm 15 utk 100 cucuk lokcing sekali kuah. Tgk x dpt sambutan dr ank2, dia org sekali bakar je, tanya kenapa x mkn, katanya Sos cicah tu x sedap. Mama pun gigih la buat Sos cicah.
Hari ni isnin, kiranya hampir seminggu dh la beli, sebab bli ni hari selasa 19.10.21, hari ni dh 25.10.21.
Buat Sos sekejap je. Lokcing pun sekejap jr nk habis dh tu, tgk siap mkn pakai sudu lg. Buat sedikit olahan sesedap rasa maka jadi Sos cicah
Baru masak terus snap pic, masih beruap panas. Kalau x snp takut terlupa, sayang pula resipiBakar atas dapur gas, mana hilang api dapur, kena flash tipon hilang api
Bakar mcm ni je
Testing sikit rasa elok sedap 😅😅
Ini Kuah yg percuma tu bila kita beli lokcing, tp ank2 kata x sedap x rasa apa
Ini lah lokcing pada yg x kenal. Atau di kenali juga satay Ikan
Ini kuah yg dh sejuk sikit. Tinggal sikit dh
KUAH ATAU SOS LOKCING HOMEMADE
OLAHAN : embunrosaliza.blogspot.com aka syazaliza
Bahan2
4 Biji Cili Merah Besar*
7 Biji Cili Padi*
6 Ulas Bawang Putih*
1 Cawan Gula
1/2 Cawan Cuka mkn
1 Sudu Teh Garam
31/2 Cawan Air
2 Sudu Besar Sos Ikan
Sedikit Perasa ( AjiNoMoto)
1 Sudu Besar Tepung Ubi
CARA2
1. Blender bahan bertanda *
2. Masukkan semua bahan2 kedlm periuk KECUALI Tepung Ubi.
3. Masak hingga mendidih renihkan sekejap.
4. Masukkan bancuhan tepung ubi.
5. Kacau sebati .
6. Sesuaikan rasa. Siap.
Mama belum mkn lagi, tp komen2 kata sedap, rasa mcm nk hirup je kuah tu😅😅😅.
3 comments:
biasa panggil sate ikan aje
Post a Comment