Assalamualikum, hari rajin sedunia, siap lopat tikam. Semlm beli kuih ni rm3.00 mkn mcm x puas hati je. Tgk bahan2 semua ada rajin pula godek2. Siap terus boleh mkn, xdan sejuk molej lg yg hijau tu terus potong, kut angin rajin terbang laju ke lain pulaπ π π
Resipi : rosaliza@syazaliza
BAHAN2NYA
1 cawan tepung beras( guna mug sederhana byk sikit dpt.
3 cawan air
sedikit pewarna hijau
1 sudu besar air kapur
Sedikit Garam
CARA2
Satukan kesemua bahan2 diatas, tapiskan kedalam kuali. Dengan menggunakan api yg sederhana kacau sehingga pekat dan berkilat. Sejukkan di dalam loyang.
♥♥♥
1 cawan pulut
sedikit pewarna merah
sedikit garam
1 cawan santan cair ( anggaran )
Masak seperti memasak nasi...Sukatan santan sepatutnya lebih sedikit dari pulut
#######
3 - 31/2 cawan santan, guna santan kotak
1/2 cawan tepung beras
sedikit garam
Satukan kesemua bahan diatas kemudian kacau diatas api yg sederhana sehingga kuah agak pekat, rasakan untuk mendapat rasa lemak2 gitu
@@@@@@@@@@
3 keping nisan / gula melaka
1 cawan air
daun pandan
Masak sehingga agak pekat sedikit
"
"
"
SIAP
X sabar nk mkn terus potong masih panas.
2 comments:
Saya pun jenis tak sabar kalau nampak kuih macam ni.Nak kena terai juga ni.
Post a Comment