Assalamualikum dan selamat pagi, hari ni semangat update blog, sayang resipi ni, sebab menjadi molek
Selalu duk guna pakai resipi Linapg ni je, cuma tambah kurangkan apa yg ada kat umah je sikit.
Semlm buat perapan kambing ni, cadangnya utk mkn2 besday girl rabu ni 6.10.2021.
Jom semak resipi perapan Lamb Chop ni. Black papper sos yg nk guna belum buat lagi. Nnt pagi rabu baru buat.
RESEPI LAMB CHOP BLACKPEPPER SAUCE
Bahan - Bahan:
- 4 keping daging kambing - rosaliza guna 10 keping kambing, bahan2 lain saya tambah secukup rasa ikut pada kuantiti yg kita guna.
- 1/2 kiub ayam
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis (lina pg gn kicap mee)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
- 1cm halia(tumbuk kasar)
- Lada hitam, lada sulah, rosemery,tyme,oregano
- Sedikit olive oil
Cara-cara
- Bersih daging kambing dan toskan (Sila Klik Petua Hilangkan Hamis kambing)
- Ketuk2 sket bahagian isi daging kambing supaya daging tidak liat.(Lina pg guna meat Tenderlizer yg cam hammer tu)
- Lumurkan kepingan daging kambing dengan kiub ayam,diikut dengan herba (lada hitam, rosemery,oregano,tyme dan mixed herba)
- Gaukan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
- Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
- Letakkan sedikit olive oil supaya daging tak kering
- Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam daging...memang best
- Bakar daging sehingga masak.Lina pg guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
3 comments:
salam dari doha, makcik ;p
Post a Comment