Assalamualikum buat semua, mlm2 buta dah menghampiri pukul 12am dh pun sekarang ni, tapi sangat teruja nk simpan resipi kat sini.
Kasui ni buat ptg td utk berbuka dan bahagi kan kepada jiran2. Kalau utk famili kami mkn pasti x habis seloyang, boleh la bg jiran merasa.
Alhamdulillah, rasa seronok sangat bila kasui ni menjadi dgn jayanya dgn rasa yg sangat sedap di tekak saya.
Terima kasih kandakuss IlahJY untuk resipi ni. Hari ni kebetulan naik kat memori fb, terus SS resipi, dan terus masak air gula.
Rasa yg sangat sedap manis sedang2 dan lembut serta beraroma. TQ Kandakuss Ilah
KASUI GEDIK
Sumber Resipi FB : Kak IlahJy
Olahan dan di cuba : Rosaliza
BAHAN2
13/4 Tepung Gandum
13/4 Tepung Ubi
Secubit Garam
5 Cawan Air
1/2 Cawan Gula Pasir
11/2 Cawan Gula Merah
Air Kapur
Daun Pandan
Kelapa Parut dan sedikit garam( di kukus sekejap )
CARA2
1. Masak Gula dan Gula merah bersama secawan air dan daun pandan, sejukkan
2. Tapis air gula, ayak tepung ubi dan tepung gandum.
3. Blender air gula bersama tepung dan baki 4 cawan air td.
4. Panaskan periuk kukus sehingga air mendidih. Masukkan loyang yg di sapu sedikit minyak.
5. Tuangkan adunan ke dlm loyang, kalau rajin tapis lagi sekali. Saya dah ayak tepung jadi x perlu tapis lgi.
6. Kukus hingga masak lebih kurang 25 - 30 minit. Lap2kan air atas permukaan dgn tisu dapur, kemudian terus kukus di atas api hingga permukaan kering ( kukus tanpa penutup ) faham ke idak😅
7. Sejukkan terlebih dahulu, baru lah di potong menggunakan pisau plastik.
8. Gaulkan dengan kelapa parut yg telah dikukus bersama garam.
Selamat mencuba, gerenti jadi.
# nota kaki :-
13/4 tu bermakna hampir 2 cawan, 3/4 lebih sikit dr 1/2.
Jangan pula di kurangkan bawah setengah cawan
Semua resipi2 dr kandakusss IlahJY ni semua menjadi dgn jayanya.
1 comments:
Post a Comment