Monday, July 18, 2011

BINGKA KELEDEK

Alhamdulillah bersua kita kembali di alam maya ini. Sejak  kebelakangan ini banyak pulak kerja2 yang nak dibuat sebelum menjelangnya Ramadhan. Macam biasalah kalau ada peluang suka sangat akk  menenun dan menyulam eh menjahit sendiri baju anak2. Tahun lepas tak larat campur malas, tahun ini jahitlah sendiri, bukan banyakpun, tapi masa je yang selalu mencemburui, nak masak lagi nak menjahit lagi, Amani lak asyik jeles je . Itu lah alasan yang paling kukuh dapat akk bagi sebab nape lama tak ada n3. kalau akk letak n3, tapi akk tak sempat nak blogwalking, sian pulak kat tamu2 maya ni, kunjungan yang tak berbalaskan. Terima kasih pada yang sentiasa sudi mengetuk umah akk ni.


Alamak panjang pulak intro kali ini. Berbalik pada menu petang ni, bingka ni dah lama akk buat, rasanya memang sedap, lemak manis dan berkrim. Terima kasih buat Linapg dan Yatie memories




RESEPI KUIH BAKAR KELEDEK@BINGKA KELEDEK
By: yatie memories
sumber : linapg.blogspot.com
BAHAN-BAHAN
4 biji telur
3 cwn santan
2 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula
1/2 sudu kecil garam(xboh keledek rebus sy boh garam dah)
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter (xboh)
2 cwn keledek lecek (sy cincang sedikit)

CARA-CARA

  1. Panaskan oven pada suhu 150C, lenser loyang dengan mentega,
  2. Satukan suma bahan dan blend (1-2x buzz jerr)
  3. Tuang dalam loyang.Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
  4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. 
Note: Kalau mahu potongan cantik/tak sememeh sila guna pisau plasyik/pisau kek.Potongan pertama saya guna pisau biasa..abes sememeh..pastu gn pisau kek..cantik sket



Akk blender je semua ubi2 tu hehehh, kerja senang ...
Tak berapa nak garing, kalo garing lagi best makan kerak2 dia tu

16 comments:

Assalam rosaliza..pandai menjahit rupanya ye.
amani tak tak salah tauy..dia mesti la nak lebih perhatian..he he
 
}~ Kak Erna...assalam kak sihat ke tu, pandai sikit2 je kak, utk jahit baju kurung anak2 boleh lah kak, lepas lah nak bayar upah orang tu.

heheh amani mmg tak bersalah dalam hal ni, tido pun sikit2 je takut kita p jahit heheh
 
hmm ada bingka keledek, meh la tapau barang 5ketoi utk minum petang..sedap kan bingka ni
 
}~Linapg...sila2 amik la piring yg atas sekali tu heheh..memang sedap buat pun senang tak sesukar mana
 
auntie rosaliza,
baby dtg nak makan bingka spinggan dua,hehehe
 
Salam Kak Rosaliza..

Yana suka jgk bt bingka tp yg ni blum try lg..msk list dulu hehee..

*serbuk ice blended tu yana beli kat Pasar besar P.mas..byk..mcm2 perisa ada..:=)
 
}~ suhasnida...assalam bby, meh2 autie mmfg suka ngan bby2 ni, ambiklah nk byk mana pun hehehe
 
}~ yana shaiful...assalam yana, oh ada kat pasar p.mas rupanya...mekasih yana, blk nnt kena usha kat situ la
 
dah lama teringin nk buat bingka, tp tak terbuat lagi...
 
wahhh sedapnya bingka keledek tu kak...akak menjahit baju ke? dah ready utk raya lah yer..bagus juga siap awal-awal senang kan...:)
 
dapat seketul dua bingka keledek ni pun dah rasa kenyang....suka makan tapi berat sikit tangan nak membuatnya... he hehehh
 
}~ Nuwairani..assalam nuni, kalo ada keledek boleh je buat tu, kekadang terlupa mcm akk gak selalu lupa nak buat, bila tgk kat umah rakan2 baru teringat, kalo ada bhn2 terus on je heheh
 
}~ Nieza, bingka keledek ni mmg sedap nieza. a,a jahit baju anak2 je, setengah baru siap, ada lagi yg belumpotong pun heheh
 
}~ Amie...mmg kenyang la amie kalo mkn seketui pun. kat umah akk ni ada yg suka mkn, ada juga yg tak mkn langsung.yg byk akk la yg mkn heheh
 
Assalamualaikum kak Rosa...tgh sibuk menjahit baju raya lg ke tu? Sibuk2 pun siap jugak bingka keledek tu..kalau sy menjahit mmg x pyh msk pun xpe slagi x siap x puas hati rasanya..Semlm buat puding roti, puas hati sgt, sedap...anak2 semua suka, thanks yea.. :)
 
kak liza...i miss uuuu!!
hahaha..gelak guling2 bace kisah intro tuh.. skrg ni zhariff pun tido kejap2 je kak..kalo nak bermain jer tu takpe gak..kdg2 nak duk atas riba masa depan lappy nih..masa masak nak manje2..tp mmg sian jer..tu yg kdg2 asyik je main ngan dia n yana..x terjenguk blog org sgt..ngentri blog sndiri je kdg2 tu..tp kalo tenet laju ok sket laa..hehe..

apa2pun nampak best jer bingka keledek tu kak..mcm bingka labu lak rupanya..mesti lembut je kan?
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...