Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Tuesday, December 6, 2011

NASI AIR @ NASI SUP

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembuka bicara. Dah siap2 nak masak untuk lunch ke. Semenjak cuti sekolah ni rasa masa cepat je berlalu, sibuk memanjang je, tak sibuk di dapur sibuk meronda2. Memasak tugas harian, byk perut nak diisi, kalo tak masak karang kebuluq lak anak2ku itu. Eqa mcm biasa lah dia sibuk ngan latihan hoki, untuk perlawanan di USM Penang pada 16.12 nanti. 


Menu yang dah lama akk buat dah tak tau berapa kali buat dah menu ni, anak2 teramat suka dengan nasi air begini. Memula jatuh chenta ngan nasi ni sejak akk makan kat Ani Sup Utara tu, mmg sedap, cuma dia guna sambal lada, akk malas nak tumbuk sambal, buat sambal kicap je.


Jom tengok, kalo sapa2 nak cuba boleh la, senang je nak masaknya. Masak sup macam biasa, cuma tambah kiub ayam je 2 .Pas tu goreng ikan bilis .



NASI AIR @ NASI SUP
resipi : embunrosaliza

Bahan2 untuk Nasi :~
3 cawan beras
9 cawan air
Masak nasi seperti biasa menggunakkan rice cooker.


Untuk Sup
500 gram daging  ( akk rebus dalam kuantiti yang banyak untuk cepat empuk dan simpan air rebusan, senang sikit nak masak)
5 ulas bawang merah - di hiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - di ketuk
1paket sup bunjut ( sekali ngan rempah 4 sekawan )
2 kiub ayam
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


1. Panaskan minyak , tumiskan rempah 4 sekawan, bawang putih, bawang merah dan halia.
2. Masukkan air rebusan daging, dan juga hirisan daging  dan juga air ( tak kira sebanyak mana kita nak kuah )
3. Masukkan sup bunjut dan kiub ayam, masak dengan api sederhana, ( akk renih dalam sejam juga walaupun daging dah rebus)
4. Perasakan dengan garam secukup rasa,


Sambal Kicap
5 biji cili padi
1 ulas bawang putih
secubit gula
kicap secukupnya
~ tumbuk cili, bawang putih dan gula. Letak dalam mangkuk, masukkan kicap manis secukupnya.


~ Ikan bilis di goreng garing
~ bawang goreng
~ telur Masin  ~ di rebus.


nota kaki: ~ sup boleh di masak mengikut cara masing2, tapi kena letak kiub baru best


Sekarang kat rumah akk , kalo ada je daging mesti sekali tu kena masak nasi sup ni, lagi lembik nasi, lagi best rasanya....rasanya dah seminggu lebih tak masak nasi ni, kalo ari tu dok kemaruk nak makan nasi lemak, la ni ikan bilis buat makan dengan nasi ni je. Anak2 n my abe tak makan telur masin..maka telur masin akk rebus sebiji je, best takyah nak berebut heheh

25 comments:

Salam Kak Rosa..yana suka nasi air..klu blk klate mst nk p kak nab nasi air kat jln bayam..femes kedai tu :=)
 
Salam Rosa,, K1 baru singgah dapur Ryo pun ada nasi bubur,, kt sini pun ada terliur sgt tmbh musim ujan skrg ni rase sgt nk makan... :)
 
salam Rosaliza...mkn bubur ni pon lbh kenyang sampai malam nih :)
 
salam Rosaliza...mkn bubur ni pon lbh kenyang sampai malam nih :)
 
As'salam sama lah kita Yana kalau balik K'tan sure beli nasi air.....kak Roseliza ada lg ke nak rasa yg akk punya lah...kalau dah habis buat lg tau heheh
 
mm..dapnye..dah lame tak mkn..
 
sedapnyer kak rosa.. zaman sekolah dulu selalu makan nii.. kalau dpt sambal n ikan bilis byk2 mmg lajuu la tun makan nih.
 
assalam rosa..akak pun suka..tapi letak santan masa dh kembang tu..lepas tu makan pulak dengan masak lemak cili api..alamak terliur dah ni..he he
 
sdpye nasi air..yum2... sesuai utk org berpantang x ni?huhu...
 
sdap 2 kak...tp rasa mcm org sakit plak mkn nas air...he2
 
adussss.....teringin nya, dah lama tak pekena nasi air..gulp!
 
salam kak rosa...bestnya nasi air ni,tmbah2 pulak kalau ada org tlg masakkan....muahaahha
 
Rosa....
Nasi air @ Nasi Sup ni cam bubur nasi tu ke...cuma supnya dimasak lain...mesti sedap ni kan...:)

p/s tq tq ya ucapan birthday tuk Mimi ...
 
Salam Kak Liza..

First time makan nasi air ni masa KPLI di Terengganu dulu... makanan ni Nida tak pernah jumpa lagi di Johor...
 
Kak Liza,sedapnyer..POSA2 NIH,SUME NMPAK SEDAP KAK,AIHHHS NAFSU2..Owh abe n ank2 akak xmkn telur masin eks,uishhh sonoklah akak leh mkn sorang,hihi..Telur masin sy suka..
 
Sedap plak ai
 
kak nasi sup ,kalau kat utagha panggei moi sup sedapnyaaa
 
Salam,kite pun tak pernah mkn lagi nasi air ni...macam mana rasanya ek?..hehe..ada mcm bubur k?
 
betul kami panggil moi sup gak..memang sedap ni..lama dah tk mkn:)
 
nasi air mmng sedap...selalu jugak buat..anak2 memang suka....anak2 saya mmng berebut telur masin.....untung kak rosa anak2 tak suka..kalau saya, mmng tak sempat nak makan telur masin tu...
 
salam kak..nasi air mmg sedap..dulu first time mkn mmg jakun sket..tp bile rasa sekali..fuuhhh sedaap rupenya :)
 
kak rosa..kat penang panggil moi sup, selalu yg jual kat kedai mesti boh isi ayam siat2..patu teluq masin..ciput jerr ada suku je kot.Ni sungguh mewah..sedap sangat tu
 
tengah duk batuk ngan selsema ni makan ni sedap ni.. adeh laaa
 
Assalamualaikum Rosa...

Masakan Ni Rasanya Berasal Dari Kelantan Kan? Kak Lin Teringin Nak Rasa Tapi Bila Sampai Kota Bahru Terlupa Jer Nak Cari...Asyik Ingat Shopping Jer..KihKihKih...
 
Best ye tak sabar nak buat malam ni.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...