Wednesday, December 28, 2011

NASI MINYAK HUJAN PANAS

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua, di penghujung tahun 2011 ni perasaan malas yang amat sangat untuk mengadap pc, buka tak on, tapi on juga, nak update pun malas, pas tu raa macam sibuk je, tak tahu apa yang di sibukkn itu.


Hari ini mood rajin sikit untuk mengn3. Sebenarnya nasi minyak ni dah lama akk buat, makan dengan gulai kawah dan kerabu mangga. Suka sangat dengan resipi makyong yang simple ini. Mekasih makyong kongsikan resipi yang simple tapi besttt.




NASI MINYAK HUJAN PANAS
Resipi : Makyong@myresipi
kongsi bersama : embunrosaliza
Bahan-bahan ( 5 orang )


4 cawan beras basmati akk guna beras siam
5 cawan air
2 kiub ayam
2 helai daun pandan
pewarna merah, kuning dan hijau
[bahan tumis]
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
[bahan hias]
bawang goreng
kismis
Cara-cara


1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
4. Masukkan beras dan gaul rata.
5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
6. Masaklah nasi sehingga masak
7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka
sedapa dimakan bersama gulai kawah, dan kerabu epal
simple sangat resipinya, pada sapa2 yg ingin mencuba di persilakan

10 comments:

assalam rosa..sedap nasi huajn pansa ni kan..akak nak cuba buat jugak la..
 
nasi myk ke nasi hjan panas..?
 
sedap tu set nasi kenduri..la ni tak layan dah ek acar timun..kerabu epal mendapat tmpat lak..
 
Mmg sedap n simple kan kak resepi makyong ni..suke gak ikut resepi ni n alter sikit2 ikut citarasa..hehe..

betul la kak..mmg makin sibuk tp x tau apa yg disibukkan..rindu tul nk lama2 depan lappy cam dulu2..hehe..cam lama sangat jek
 
nak cuba buat jugak....harap2 menjadi nnti....
 
Assalam kak,sedapnyer nasi ujan panas tuh kak,ank sy kalo tgk nih,mesti suka,coz kalo msk letak kale male gini,mmg dia suka jer..Sedap lah kan diganding lak ngan gulai kawah n kerabu epal ijo..Sy pon sama kak,mmg malas nak letak n3..
 
Sedap nampak..sebut gulai kawah tiba2 teringat gulai kawah btg pisang di sg dua...
 
salam kak...perggghhh gulai kawah tu yg mengancam...bestnyaaa
 
hohoho..sedapnye hidangan nasi kaler2 tu...
 
menarik.. kena cuba nnti
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...