Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, October 8, 2019

CHA BANG ANG / AROIKAH THAI DESSERT


Assalamualikum dan selamat petang buat semua..
Hujan2 ni layan dessert Thai ni memang mables, sedap dan nikmat x terkata, kalau panas terik rasanya boleh habiskan semua. Sedap lemak manis dan berkrim.. minum pun rasa kenyang, sebab guna susu.

Tq buat adindaku Linapg atas olahan resipi yg simple.

Kebetulan ada beli cincau manis td 2 tiub, bahan2 lain semua dh ada.. terus buat dan licin dh, simpan segelas utk org yg kerja.

Jomm buat Cha Bang Ang sempoi je. Kalau beli rm15 dpt la 2 org minum, kami puas mijum 7 org







CHA BANG ANG | AROIKAH THAI DESSERT
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Kongsi bersama : rosaliza@syazaliza
Bahan A (Air Gula)
  • 1 cawan gula perang (100g brown sugar)
  • 1 cawan air (230ml water)
Cara
  1. Satukan air dan gula perang.Didihkan hingga gula larut.
  2. Tapiskan dan ketepikan sebentar
Bahan B
  • 3 sb biji selasih (20g basil seed)
  • Air panas secukupnya (hot water)
Cara-Cara
  1. Masukkan biji selasih ke dalam mangkuk besar dan tuangkan air panas secukupnya.
  2. Biarkan biji selasih kembang.Tapiskan.
Bahan C
  • 3 sb susu pekat manis (55g condensed milk)
  • 2 cawan susu penuh cream (460ml full cream milk)
  • 1 cawan susu cair (230ml evaporated milk)
  • 2 tiub cincau manis (potong kiub)
  • 1 sk esen vanila
  • secubit garam
  •  Ais secukupnya

Cara-Cara
  1. Masukkan larutan air gula (Bahan A) ke dalam mangkuk yang besar.
  2. Kemudian masukkan esen vanila, garam dan susu pekat manis.Kacau hingga susu larut.
  3. Masukkan susu penuh cream ,susu cair, cincau manis, biji selasih yang telah kembang (Bahan B) dan ais kiub.Biarkan sejuk seketika kemudian hidangkan.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...