Memandangkan durian sentiasa ada, maka dpt la buat kuih serimuka durian.
Pulut Seri Muka Durian
Cnp : Yatiememories
Kongsi bersama : embunrosaliza @ syaza liza
Bahan Lapisan Bawah (loyang 10 inci)
- 2 cawan pulut
- 2 cawan santan cair
- 1 sudu kecil minyak
- sedikit garam
- Cuci pulut dan rendamkan dlm 4 jam.
- Masukkan pulut ke dlm loyang yg telah di alas plastik dan tuangkan santan cair yg bercampur sedikit garam. Tambahkan sedikit minyak dan kukus selama 30 minit.
- ** Sementara menunggu bahagian bawah/pulut masak, kita bolehlah menyediakan bahan2 utk lapisan atas.
- Setelah masak, angkat dan tekan2kan sehingga padat.
- Masukkan ke dlm kukusan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
- 3 cawan santan
- 1 cawan gula pasir
- 1 biji telur
- 1 cawan isi durian
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung tepung kastard
- 1/4 cawan tepung beras
- 1 s/k garam
- Satukan santan, gula, telur dan isi durian ke dalam blender dan kisarkan.
- Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan garam.... kisar lagi.(kalau blender tak muat, blend separuh2..)
- Masukkan ke dlm periuk dan kacau sehingga sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning.
- Masak sebentar bahan lapisan atas sehingga naik wap dlm 10 minit dan sentiasalah di kacau guna whisk sehingga adunan menjadi seakan2 susu pekat.
- Tuangkan adunan keatas pulut dan kukus lagi selama 20 minit dengan api sederhana.
- Bila kuih sudah masak, angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk, barulah dipotong dngn menggunakan pisau plastik dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment