Kangkung goreng fishball ni, dah lama akk buat. Hari tu bila tengok umah HASUE tergoda betul akk. Lagi pula mmg sejak bersalin akk tak mkn kangkung lagi.
Sedap sayur masak gini, yang akk ni agaknya terlebih masak kut..kaler dah jadi kelabu sikit. Tq sue kongsi resipinya. Minta izin ya akk Copy n Paste kat sini
KANGKUNG GORENG FISHBALL - HASUE
Bahan-bahan:
- 1 ikat kangkung
- 2 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1-2 tangkai cili merah*-nak pedas lagi leh tambah cili api
- 1/2 sudu makan belacan*(optional)
- 8 ketul bebola ikan(fishball)-leh tambah jika suka banyak fishball
- Garam dan perasa/gula secukupnya
- Minyak untuk menumis
- Kangkung dipotong2,bersihkan dan ditos. Fishbal dipotong 3
- Tumbuk bahan2 bertanda * sehingga lumat
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 ditumbuk tadi sehingga naik bau dan sedikit kekuningan
- Masukkan fishball dan kacau goreng selama lebih kurang 1 minit. Masukkan garam dan perasa/gula
- Kemudian masukkan kangkung dan kacau goreng lagi sehingga masak. Kalau nak senang guna 2 sudu dan kacau guna kaedah kaup balik(sebab daun kangkung kadang2 berbelit..hehe)
- Jika suka berkuah,boleh tambah sedikit air dan tunggu mendidih baru padamkan api.
- Cara menghidang:angkat sayur yang sudah masak menggunakan dua sudu(kiri n kanan)dan letak dalam piring. Letakkan fishball yang tertinggal dalam kuali di atas kangkung tadi dan hiaskan dengan cili hiris dan bawang goreng jika suka.
Akk tambah oyster kat dalam ni, sedap . Tgh hari masak sayur ni, malam pun goreng gini juga cuma tak letak belacan. Sedap
4 comments:
Post a Comment