Pada mulanya rasa macam susah je nak buat kek ni, rupanya senang bangat. Akk guna kek span sweet4ever juga untuk kek ini . Minta izin ya akk copy n paste resipi kat sini.
KEK KASTARD PANDAN - SWEET 4EVER@myresipi
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
- 1 biji kek span pandan / kek span keladi
- bahan (A)
- gula kastor -180gram
- air daun pandan - 500ML
- serbuk agar-agar segera - 15ML /1 sudu makan
- bahan (B)
- santan pekat - 400ML
- tepong hoen kwee hijau - 85gram
- pewarna hijau - 5ML/1 sudu teh
- secubit garam
- UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering
Cara-cara
- kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
- untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
- satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
- kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
- sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
- letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
- letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
- hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
- keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..
KEK SPAN PANDAN - SWEET 4EVER@myresipi
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
- tepong super fine - 150 gram - AKK guna tepung ros
- gula kastor - 150 gram
- telor - 5 biji telor A
- ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
- air daun pandan - 80ML
- minyak / mentega cair -80ML - akk guna minyak
- pes pandan - 5ML/ 1sudu teh - akk tak letak
- serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
- sedikit pewarna hijau [x]
Cara-cara
- satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
- perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
- tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- 150 - 180darjah celcius sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu
- bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...(betul ker ayat ku...hihihihi)
- kek dimasak mengunakan api bawah dan atas
23 comments:
bab2 mendeko tu yang payah sikit sue, keras tangan akk ni.
mekasih ya sue
kalau anak2 ros dah suka..mesti sedap jugak tu kan..
ni kalau baru keluar dari frezer sedap. macam ayaq terjun lalu kat tekak ... he33
renung sejenak
Post a Comment