Apam gula hangus ni akk bawa masa mandi kat sungai kmensah hari tu, sangat sedap lemak manis rasanya
1 cawan gula - jadikan gula hangus dgn 1 cawan air
1 cawan majerin @ mentega
11/2 cawan gula - akk letak 1 cawan gula perang
3 biji telur
3 cawan tepung gandum
2/3 cawan susu cair @ bancuhan susu tepung -150ml bancuhan susu tpg
1 sudu makan soda bicarbonate.- akk boh tak penuh sangat takut pahit
Cara-cara
1. Masukkan secawan gula dlm kuali, goreng (tanpa minyak ya..)hingga kesemua gula cair ; jadi coklat keperangan.pastu masukkan secawan air. didihkan lagi hingga agak pekat. bila dh jadi,tutup api.semasa masih panas,masukkn majerin kacau hingga majerin cair & ketepikan.
2. Blend gula bersama telur sampai gula hancur n telur berbuih.(gune blender cili je).
3. Masukkan sodabicarbonate n blend 5 saat.
4. Masukkan gula hangus bercampur majerin tadi n blend 3 saat je.
5. Tuang adunan yg diblend tadi kedalam mangkuk,campurkan tepung sedikit demi sedikit, gaul rata.akhir skali masukkn susu.kacau sebati dengan pengacau telur manual.
6. Panas kan air dalam pengukus.sementara tu sapu majerin dalam acuan.masukkan adunan hingga 1/3 acuan je.(ia sangat mengembang) bila air kukusan mendidih kukuslah apam selama 15 minit.
7. Sedap gak dimakan bersama kelapa parut bercampur garam.
perbezaan kuku dengan api besar dan kecil
api kecil , elok je muka dia licin sekata
guna api besar..kembOOng semangkuk heheh, rasa tetap sedap, cuma dlm dia ada lOObang je, mukanya ada mcm kelopak bunga
13 comments:
Ni mai anto mangkuk tgkt isi kepala ikan..
TQ 4 THE INFOR( API BESAR/KECIL TU)..BUT BOTH LOOK delicious...
wah apam gula hangus dah kembali lagi mlm nih BW dh nmpk 2-3 rumah yg buat apam..btw thanks for the info ttg kegunaan api kecil & besar :)
Post a Comment