resipi : sofinar@myresipi
kongsi bersama : embunrosaliza
Bahan-bahan ( 10 org makan )
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak- terlupa nak letak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum
Cara - cara
2. tepung di gaul dengan yis
3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
4. perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
5. Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
6. Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
7. panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
8. Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging
note: untuk mendapat roti yg kembOOng, hendaklah rajin menyimbah2kan minyak panas tanpa henti keatas roti arab, sehingga betul2 kembOOng,
sedap makan cicah ngan sambal bilis.
Cantik tarikh hari ni kan 11.11.11
18 comments:
best ni kalau cicah dgn kari,cantik kejadiaannya
kembong banget roti arab ni..siok mkn ngan kuah kari..
lps ni akak buat la roti yg betul2 arab.. Roti arab yg sebesar pinggan dan tebal tu..hehe..
ari tu ada pi makan roti puri kat mamak. roti tu dah mcam keropok lak. nipis jer. kalau roti arab mcam kak liza punyer ni sedap mencecah ni :P
Post a Comment