Assalamualaikum, rasanya ramai dah ada mood mengukis ni, seronok je bau wangi semerbak je setiap rumah...itu yg membuat hati rajin sikit, lebih2 lagi bila banyak lagu raya berkumandang di corong radio , seolah2 mcm terapi je...tetiba angin rajin menderu2 kekeke.
Semalam tgk Mas duniaku tayang tat nenas gebu ni, akk pun nak tayang jugasemlm buat bersaing dgn mas, tapi x sempat pulak, pic belum tranfer lagi. Pagi ni baru sempat buat N3 Memang sedap dan terbaeekk resipi KAK ANYMZ ni, gebus sangat. Bila di kenang2 masa buat tat ni lucu pulak ada, ceritanya:~ di sebabkan keterujaan nak buat tat nenas ni, awal2 puasa lagi akk dh beli nenas buat jem, memang sedap n terbaekk juga jem nenas kak nim ni. Tapi bukan itu kisahnya, masa beli barang nak buat kuih raya, akk pun beli la acuan yg besar sikit, konon2nya cepat sikit buat, rupa2nya berat dan teramat susah nak tekan keluar, akk pun tak pasti samada isi terlalu banyak atau pun kenapa n mengapa, oleh sebab itu akk pun cari acuan yg kecil tu, nasib baik masih elok tersimpan, bila guna acuan tu memang elok sangat kejadiannya dan keluar pun elok je 2 biji dpt sekali tekan.
Tat Nenas Gebu
Resepi: Kak Nor Aznim@anymz-mykitchen.blogspot.com
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
Bahan2 pastri:
4 oz / 115g mentega
4oz / 115 minyak sapi
1 biji telur-gred B
1 lb / 450g tepung gandum
sedikit garam - tak perlu letak jika guna salted butter
air sejuk - jika perlu
Inti nenas secukupnya-boleh didapati di kedai bakeri atau boleh buat sendiri..
Cara2:
Resepi Inti Nenas cara kak Anim:
Bahan2:
10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
cara membuatnya:
Kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan
Sedap tat nena ni tak dapat nak digambarkan dengan kata2, bila mkn tu memang kena sangat dengan jem yg sedap dan kulit tat tu yg gebu..lepas satu...satu masuk mulut, tak tertahan nak mkn hehhe...haaaaa sapa2 yg teringin nak buat tat gulung ini adalah resipi terbaik, banyak dapat
begini lah acuan tat nenas, yg besar tu susah sikitbukan sikit susah banyak, bagi akk la, takkan tak cukup kederat.Mungkin salah teknik, ini nak kena berguru dengan tokeh tat nenas ni Kak Anymz hehe. yg kecil tu senang dan elok je kejadiannya.
p/s acara peking kain baju pulak.....jom balik kampung
Resepi: Kak Nor Aznim@anymz-mykitchen.blogspot.com
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
Bahan2 pastri:
4 oz / 115g mentega
4oz / 115 minyak sapi
1 biji telur-gred B
1 lb / 450g tepung gandum
sedikit garam - tak perlu letak jika guna salted butter
air sejuk - jika perlu
Inti nenas secukupnya-boleh didapati di kedai bakeri atau boleh buat sendiri..
Cara2:
- Pecahkan telur di dalam bekas adunan,masukkan mentega dan minyak sapi
- Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh lembut.
- Guna acuan seperti gambar di bawah atau di SINI
- Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min (mengikut ketebalan pastri dan jenis oven)-hasue bakar selama 15 minit pada suhu 175c
Resepi Inti Nenas cara kak Anim:
Bahan2:
10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
cara membuatnya:
Kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan
Sedap tat nena ni tak dapat nak digambarkan dengan kata2, bila mkn tu memang kena sangat dengan jem yg sedap dan kulit tat tu yg gebu..lepas satu...satu masuk mulut, tak tertahan nak mkn hehhe...haaaaa sapa2 yg teringin nak buat tat gulung ini adalah resipi terbaik, banyak dapat
begini lah acuan tat nenas, yg besar tu susah sikit
p/s acara peking kain baju pulak.....jom balik kampung
7 comments:
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...
Post a Comment